Jak obchodzone jest Boże Narodzenie w Europie
Opublikowano: 26-12-2009
Boże Narodzenie to czas, kiedy wdzięczni za narodziny Jezusa śpiewamy kolędy, uczestniczymy w pasterce, obdarowujemy się prezentami i objadamy smakołykami.
Jednak nie w każdym kraju święta te wyglądają tak, jak u nas.
W Szwecji, Boże Narodzenie to tak jak w Polsce czas, do którego należy się szczególnie przygotować. W związku z tym, tam także święta poprzedza Adwent, w czasie którego szczególnie uroczyście obchodzi się 13 grudnia- dzień Świętej Łucji. Wówczas, odświętnie ubrane dzieci, wczesnym rankiem maszerują ulicami miast i wsi w barwnych korowodach.
Szwedzka Wigilia rozpoczyna się już około godziny 15 świąteczną ucztą. Nie ma jednak ona tak jak w Polsce nic wspólnego z postem. Na stołach można znaleźć szynkę, wieprzową galaretę, wędzonego łososia i węgorza, galaretkę cielęcą, ale także mnóstwo słodkości, takich jak cynamonowe ciasteczka czy pierniczki. Jedyną postną potrawą jest tzw. lutfisk –marynowany w ługu, a następnie suszony dorsz. Szwedzi nie uczestniczą w pasterce, a nieliczni wierni idą do kościołów w świąteczny poranek.
Podobnie wygląda sprawa świąt w Norwegii. Najuroczyściej obchodzi się tam wigilię. Około. godz. 17.00 zaczynają bić dzwony w kościołach, obwieszczając początek Świąt Bożego Narodzenia. Wielu Norwegów udaje się wtedy do kościołów, coraz częściej jest to przede wszystkim okazja do odpoczynku, wyjazdu za miasto i spędzenia kilku dni z rodziną.
Główne dania wigilijne Norwegów to wieprzowe żeberka, suszone żeberka baranie, ale równie dobrze dorsz. Ulubionym deserem jest krem ryżowy. Szczęśliwiec, który znajdzie w swym kremie ukryty migdał, otrzymuje w nagrodę marcepanową świnkę. Po wieczerzy wigilijnej wiele rodzin śpiewa wspólnie kolędy, stojąc wokół udekorowanej choinki. Zaraz potem bożonarodzeniowy gnom przynosi grzecznym dzieciom prezenty.
W Holandii Boże Narodzenie trwa 2 dni. Pierwszego dnia świąt zapalane są po raz pierwszy lampki na choince, w niektórych domach nadal SA to tradycyjne świeczki. Po przyjściu z kościoła rodziny zasiadają do udekorowanego w kolorach zieleni, bieli i czerwieni stołu. Na uroczysty posiłek składają się głównie potrawy z: dziczyzny, mięsa zająca, gęsi lub indyka. Do tego serwowany jest kerstbrood – świąteczny chleb, a na deser – różne rodzaje puddingów. Po posiłku śpiewane są kolędy i czytane świąteczne przypowieści.
Grecki temperament nie pozwala mieszkańcom zostać tego dnia w domach. Zazwyczaj czas wigilii spędzają wraz z rodziną i przyjaciółmi w restauracjach, barach, pubach. Najważniejszą potrawą wieczerzy wigilijnej spożywanej jednak w domach, za to o najdziwniejszych porach, jest indyk faszerowany pikantnym, ryżowo- mięsnym nadzieniem.
Największa zaletą greckich świąt jest czas ich trwania. Nigdzie na świecie święta nie trwają tyle co w Grecji- 12 dni! Mało tego- w tym czasie Grecy aż dwukrotnie obdarowują się ogromna liczbą prezentów- w wigilię i w sylwestra.
Narodem, który w zasadzie nie obchodzi Świąt Bożego Narodzenia są Hiszpanie. W tym kraju tradycja nakazuje radować się w Święto Trzech Króli. To wtedy odwiedzają znajomych i wręczają sobie prezenty. Tradycyjną potrawą tego święta jest keks, w którym zapieka się drobne niespodzianki, np. monety. Kto na nie trafi ma obowiązek upiec świąteczne ciasto za rok
W Irlandii Boże Narodzenie rozpoczyna się późnowieczorną mszą wigilijną, święta zaś kończą się zaś 6-go stycznia, kiedy zdejmowane są dekoracje zazwyczaj umieszczane na kominkach. W wielu rejonach kraju zachował się zwyczaj zapalania w oknach świec w wigilijny wieczór, co wiązało się dawniej z symboliką oświetlania drogi Świętej Rodzinie oraz biednym wędrowcom, zbłąkanym w nocy. Najbardziej popularne potrawy świąteczne to indyk lub szynka oraz wołowina na ostro. Na deser jada się świąteczny pudding z rumowym sosem lub bitą śmietaną. Na stole są także obecne świąteczne herbatniki, zwane shortbread.
Dość nietypowo Święta Bożego Narodzenia wyglądają w Wielkiej Brytanii. Tam, w zasadzie nie obchodzi się wigilii, chociaż tam już w połowie listopada rozpoczyna się świąteczne szaleństwo. Najważniejszym świątecznym zwyczajem według Anglików jest kupowanie gwiazdkowych prezentów dla rodziny i przyjaciół. Mieszkańcy Londynu spotykają się w czasie zakupów często na Trafalgar Square, wokół olbrzymiej choinki, gdzie wraz z chórami z różnych stron świata śpiewają kolędy.
Tradycyjnym daniem świątecznym Anglików jest oczywiście pieczony indyk nadziewany kasztanami spożywany obowiązkowo w pierwszy dzień świąt. Inne ciekawe potrawy to zupa żółwiowa oraz tzw. christmas pudding.
Europa na różne sposoby świętuje Boże Narodzenie, jednak w każdym kraju jest to czas życzliwości, radości i bliskości z drugim człowiekiem.