VIII Ogólnopolska Konferencja Dyrektorów Szkół Hotelarsko-Gastronomiczno-Turystycznych w Hotelu Anders
Opublikowano: 11-10-2009
W dniach 30.09-02.10.2009r. odbyła się VIII Ogólnopolska Konferencje Dyrektorów Szkół Hotelarsko-Gastronomiczno-Turystycznych w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach zorganizowana przez Zespół Szkół Ekonomicznych im. Mikołaja Kopernika w Olsztynie na zlecenie Ministerstwa Sportu i Turystyki. Tematem przewodnim konferencji była Poprawa jakości kształcenia zawodowego w kontekście wykorzystania środków pomocowych z Unii Europejskiej.
W konferencji udział wzięli:
Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej – Krzysztof Stanowski;
?Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Jacek Protas,
?Dyrektor Departamentu Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Stanisław Harajda,
?Dyrektor Europejskiego Funduszu Społecznego w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Andrzej Tkacz,
?Warmińsko-Mazurski Kurator Oświaty – Małgorzata Bogdanowicz-Bartnikowska,
?Warmińsko-Mazurski Wicekurator Oświaty – Grażyna Przasnyska,
?Kierownik Wydziału Egzaminów Zawodowych OKE w Łomży – Andrzej Kuczyński,
?Dyrektor Biura jakości i Znaków Regionalnych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Igor Hutnikiewicz,
?Prezydent Miasta Olsztyn – Piotr Grzymowicz,
?Wiceprezydent Miasta Olsztyn- Jerzy Szmit,
?Dyrektor Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Olsztyn Hanna Kowalska,
?Zastępca Dyrektora Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Olsztyn Teresa Wiśniewska,
?Pracownik naukowy Katedry Analizy Rynku i Marketingu UW-M Olsztyn Jacek Michalak,
?Dyrektorzy Szkół Hotelarsko-Gastronomiczno-Turystycznych z całego kraju,
?Przedstawiciele Klubu Szefów Kuchni-Robert Sowa, Karol Okrasa, Dariusz Strusiński.
Ministerstwo Sportu i Turystyki reprezentowane było przez Marię Napiórkowską, Dyrektora Departamentu Turystyki Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz pracowników Departamentu Turystyki: Panią Olgę Piekarzewską i Iwonę Szałkowską, głównych specjalistów.
Jest to już VIII edycja konferencji, która jest zadaniem realizowanym w ramach podnoszenia jakości kształcenia kadr dla turystyki.
Informacja o kształceniu zawodowym kadr dla turystyki w systemie oświaty.
Na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 26 czerwca 2007 r. w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego, zwiększono listę zawodów przypisanych ministrowi właściwemu do spraw turystyki z trzech do ośmiu (niżej wymienionych zawodów):
?Technik hotelarstwa 341[04],
?Technik obsługi turystycznej 341[05],
?Technik organizacji usług gastronomicznych 341[07] współdziałanie z Ministrem właściwym dla rynków rolnych,
?Technik turystyki wiejskiej 341[08] współdziałanie z Ministrem właściwym
dla rozwoju wsi,
?Kelner 512[01] współdziałanie z Ministrem właściwym dla rynków rolnych,
?Kucharz 512[02] współdziałanie z Ministrem właściwym dla rynków rolnych,
?Kucharz małej gastronomii 512[05] współdziałanie z Ministrem właściwym
dla rynków rolnych,
?Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej 913[01] (kształcenie wyłącznie
dla upośledzonych umysłowo w stopniu lekkim);
?Technik turystyki morskiej – kształcenie w eksperymencie pedagogicznym.
Na podstawie danych Ministerstwa Edukacji Narodowej (wg Systemu Informacji Oświatowej) liczba uczniów/słuchaczy kształconych w ww. zawodach odpowiednio wynosi:
?Technik hotelarstwa – technikum i szkoła policealna 53869 osób,
?Technik obsługi turystycznej – technikum i szkoła policealna 20 792 osoby,
?Technik organizacji usług gastronomicznych – technikum i szkoła policealna 17818 osób,
?Technik turystyki wiejskiej (od r. szk. 2007/2008) – technikum, szkoła policealna 182 osoby,
?Kelner – technikum i szkoła policealna 5759 osób,
?Kucharz – technikum, technikum uzupełniające i szkoła policealna 18499 osoby,
?Kucharz małej gastronomii – zasadnicza szkoła zawodowa 32254 osoby,
?Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej – zasadnicza szkoła zawodowa 683 osoby.
Łącznie w zawodach właściwych dla Ministra ds. turystyki kształconych jest blisko 150 000 uczniów/słuchaczy.