VIII Ogólnopolska Konferencja Dyrektorów Szkół Hotelarsko-Gastronomiczno-Turystycznych w Hotelu Anders

Opublikowano: 11-10-2009

img_9396_resize.jpg

W dniach 30.09-02.10.2009r. odbyła się VIII Ogólnopolska Konferencje Dyrektorów Szkół Hotelarsko-Gastronomiczno-Turystycznych w Hotelu Anders w Starych Jabłonkach zorganizowana przez Zespół Szkół Ekonomicznych im. Mikołaja Kopernika w Olsztynie na zlecenie Ministerstwa Sportu i Turystyki. Tematem przewodnim konferencji była Poprawa jakości kształcenia zawodowego w kontekście wykorzystania środków pomocowych z Unii Europejskiej.

 

img_9386_resize.jpg

W konferencji udział wzięli:

Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Edukacji Narodowej – Krzysztof Stanowski;

?Marszałek Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Jacek Protas,

?Dyrektor Departamentu Turystyki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Stanisław Harajda,

?Dyrektor Europejskiego Funduszu Społecznego w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Andrzej Tkacz,

?Warmińsko-Mazurski Kurator Oświaty – Małgorzata Bogdanowicz-Bartnikowska,

?Warmińsko-Mazurski Wicekurator Oświaty – Grażyna Przasnyska,

?Kierownik Wydziału Egzaminów Zawodowych OKE w Łomży – Andrzej Kuczyński,

?Dyrektor Biura jakości i Znaków Regionalnych Urzędu Marszałkowskiego Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Igor Hutnikiewicz,

img_9389_resize.jpgimg_9383_resize.jpg

?Prezydent Miasta Olsztyn – Piotr Grzymowicz,

?Wiceprezydent Miasta Olsztyn- Jerzy Szmit,

?Dyrektor Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Olsztyn Hanna Kowalska,

?Zastępca Dyrektora Wydziału Edukacji Urzędu Miasta Olsztyn Teresa Wiśniewska,

?Pracownik naukowy Katedry Analizy Rynku i Marketingu UW-M Olsztyn Jacek Michalak,

?Dyrektorzy Szkół Hotelarsko-Gastronomiczno-Turystycznych z całego kraju,

?Przedstawiciele Klubu Szefów Kuchni-Robert Sowa, Karol Okrasa, Dariusz Strusiński.

Ministerstwo Sportu i Turystyki reprezentowane było przez Marię Napiórkowską, Dyrektora Departamentu Turystyki Ministerstwa Sportu i Turystyki oraz pracowników Departamentu Turystyki: Panią Olgę Piekarzewską i Iwonę Szałkowską, głównych specjalistów.

Jest to już VIII edycja konferencji, która jest zadaniem realizowanym w ramach podnoszenia jakości kształcenia kadr dla turystyki.

img_9384_resize.jpg

 

Informacja o kształceniu zawodowym kadr dla turystyki w systemie oświaty.

 img_9398_resize.jpgimg_9397_resize.jpg 

  

Na podstawie Rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej z dnia 26 czerwca 2007 r. w sprawie klasyfikacji zawodów szkolnictwa zawodowego, zwiększono listę zawodów przypisanych ministrowi właściwemu do spraw turystyki z trzech do ośmiu (niżej wymienionych zawodów):

?Technik hotelarstwa 341[04],

?Technik obsługi turystycznej 341[05],

?Technik organizacji usług gastronomicznych 341[07] współdziałanie z Ministrem właściwym dla rynków rolnych,

?Technik turystyki wiejskiej 341[08] współdziałanie z Ministrem właściwym

dla rozwoju wsi,

?Kelner 512[01] współdziałanie z Ministrem właściwym dla rynków rolnych,

?Kucharz 512[02] współdziałanie z Ministrem właściwym dla rynków rolnych,

?Kucharz małej gastronomii 512[05] współdziałanie z Ministrem właściwym

dla rynków rolnych,

?Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej 913[01] (kształcenie wyłącznie

dla upośledzonych umysłowo w stopniu lekkim);

?Technik turystyki morskiej – kształcenie w eksperymencie pedagogicznym.

Na podstawie danych Ministerstwa Edukacji Narodowej (wg Systemu Informacji Oświatowej) liczba uczniów/słuchaczy kształconych w ww. zawodach odpowiednio wynosi: 

?Technik hotelarstwa – technikum i szkoła policealna 53869 osób,

?Technik obsługi turystycznej – technikum i szkoła policealna 20 792 osoby,

?Technik organizacji usług gastronomicznych – technikum i szkoła policealna 17818 osób,

?Technik turystyki wiejskiej (od r. szk. 2007/2008) – technikum, szkoła policealna 182 osoby,

?Kelner – technikum i szkoła policealna 5759 osób,

?Kucharz – technikum, technikum uzupełniające i szkoła policealna 18499 osoby,

?Kucharz małej gastronomii – zasadnicza szkoła zawodowa 32254 osoby,

?Pracownik pomocniczy obsługi hotelowej – zasadnicza szkoła zawodowa 683 osoby.


Łącznie w zawodach właściwych dla Ministra ds. turystyki kształconych jest blisko 150 000 uczniów/słuchaczy.