Warzywniak. Zapomniane smaki!

Opublikowano: 07-03-2017

6 marca 2017 w salonie wystawienniczym MIELE odbyła się wyjątkowa promocja książki połączona z warsztatami kulinarnymi, które poprowadził sam autor książki – Tomasz Purol. 

Tomasz PUROL – zwycięzca 5. edycji programu TOP CHEF. Zachwycił jurorów wyobraźnią i umiejętnościami łączenia pozornie odległych od siebie smaków. Uczył się od Gillesa Goujon, znanego francuskiego szefa kuchni, zwyciężał w licznych konkursach kulinarnych. Na co dzień Szef Kuchni w prestiżowej restauracji Blow Up Hall 5050 mieszczącej się w poznańskim Starym Browarze.

IMG_3477

Zapytaliśmy Tomka skąd taki temat na swoją pierwszą książkę?

Między innymi była to decyzja wydawnictwa. Chcieliśmy pokazać warzywa w łatwej, przyswajalnej formie. Słodkawy pasternak, korzenny topinambur, szparagowa skorzonera, lekko gorzki jarmuż, ostra brukiew, soczyste kolorowe marchewki…  

Są to warzywa, które choć dawniej często gościły na polskich stołach, dziś zostały niemal całkiem zapomniane. Niesłusznie! Smaczne, pełne wartości odżywczych, są zaproszeniem do kulinarnej fantazji.

Skorzonera (łac. Scorzonera hispanica ) inaczej wężymord, czarny korzeń lub zimowe szparagi to warzywo, które posiada wiele wartości odżywczych. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza głównie jednemu składnikowi – inulinie, która obniża poziom cukru we krwi, złego cholesterolu, poprawia trawienie i oczyszcza organizm z toksyn. 

IMG_3481

Pasternak – korzeń pasternaku wyglądem do złudzenia przypomina pietruszkę, lecz w smaku jest bardziej zbliżony do marchewki. To bogate źródło olejków eterycznych, tłuszczów roślinnych, glikozydów flawonoidowych, błonnika, magnezu, cukrów i witamin: C i z grupy B, w tym kwasu foliowego. Poprawia apetyt, wspomaga krążenie, zapobiega kamicy nerkowej, pomaga w przeziębieniu, łagodzi napięcie nerwowe i bóle miesiączkowe i wiele innych.

IMG_3480

Brukiew – inaczej karpiel – niestety w Polsce w większości karmi się nią tylko zwierzęta hodowlane, a szkoda bo jest nie tylko smaczna ale bardzo zdrowa. Jest bogata w witaminy A, B1, B2, B5, B6, B9, B12, C, D, K. Zawiera również wiele cennych substancji mineralnych: wapń, fosfor, cynk, miedź, magnez, sód, żelazo, siarkę, błonnik pokarmowy, karoten, rutynę, cukry i białka. Polecana przy problemach z trawieniem , nadwagą, osobom cierpiącym na choroby dróg żółciowych, choroby tarczycy.

IMG_3482

Jarmuż – podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustne, jest skarbnicą sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe. Zapobiega wielu groźnym chorobom.Wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego, może uchronić przed wrzodami, reguluje ciśnienie we krwi, zapobiega miażdżycy, hamuje rozwój niektórych nowotworów.

Topinambur – inaczej słonecznik bulwiasty, karczoch jerozolimski lub ziemna gruszka, to roślina spokrewniona ze słonecznikiem zwyczajnym i ma wyjątkowe właściwości. Obniża poziom cukru we krwi, obniża cholesterol i reguluje ciśnienie, mają działanie cytotoksyczne na dwie odmiany raka, reguluje pracę układu pokarmowego, oczyszcza organizm, wspomaga pracę układu nerwowego i wiele innych. 

IMG_3479

W książce Tomasz Purol odkrywa na nowo zapomniane warzywa ze staropolskiej kuchni pokazując je w eleganckiej, nowoczesnej i przede wszystkim przepysznej odsłonie! Z każdego warzywa znajduje się  10 przepisów.

A my mieliśmy okazję zapoznać się z warzywami, z którymi nie mamy na co dzień do czynienia. Wspólnie gotowaliśmy wszystkie 5 dań. Przez cały czas gotowania Tomek opowiadał nam o warzywach oraz o tym jak je gotować i z czym łączyć.

Relacja zdjęciowa z wydarzenia na naszym profilu  facebook

https://www.facebook.com/Portal-newsgastropl-292927120762906/?ref=aymt_homepage_panel

To były niepowtarzalne walory smakowe! 

Wydawnictwo PASCAL zrobiło świetną robotę ! 

IMG_3554