Weekendowe zmagania kucharzy i gwiazd!

Opublikowano: 21-03-2017

organizatorzy burmistzr

Weekendowe zmagania kucharzy i gwiazd w ramach XII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana” za nami!

W ramach konkursu, którego pomysłodawcą jest Giancarlo Russo, prekursor i autorytet włoskiej kuchni w Polsce, 10 marca w Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA&Wellness ****, rywalizowali ze sobą najlepsi kucharze z całej Polski, zakwalifikowani do finału XII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”. Tym razem zadaniem zawodników było przygotowanie włoskiego risotto oraz dania głównego z dowolnie wybranym elementem królika. 

Do udziału w konkursie stawiło się dwanaście profesjonalnych ekip kucharskich z najlepszych restauracji w Polsce, w tym m.in. z Sopotu, Bydgoszczy, Krakowa, Lublina, Wadowic, Zakopanego, Międzyzdrojów. Obok zawodowców, swoje umiejętności w przygotowywaniu risotto, demonstrowali zaproszone przez organizatorów osobowości polskiej sceny muzycznej, aktorskiej i dziennikarskiej, pasjonaci kuchni włoskiej: Zygmunt Chajzer, Paweł Stasiak, Tomasz Kozłowicz, Michał Fajbusiewicz, Andrzej Grabarczyk, Zbigniew Buczkowski, Krzysztof Janczar, Bartosz Żukowski i Leszek Wiśniewski. 

michal zbyszek kozioł3

 

leszek andrzej michal gotuje

 

zygmunt rozpoczecie konkursu

Po długich obradach, za najlepszą ekipę profesjonalistów, jury degustacyjne w składzie: Jerzy Pasikowski, Andrea Camastra, Andrzej Polan, Kurt Scheller, Teofilos Vafidis, C-Michel Labarre, Krzysztof Szulborski, Monika Ignaciuk, Wiesław Bober, Zbigniew Kopycki, Piotr Sabała, Tomasz Pawlusek, Piotr Bassara i Jacek Kempa uznało dania przygotowane przez Dariusza Cygana i Pawła Gałeckiego z Hotelu Restauracji Piano w Lublinie, którzy wyprzedzili na podium Konrada Stybę i Łukasza Nizińskiego z Restauracji Scandale Royal w Krakowie oraz Przemysława Żurka i Michała Łakomego z Blue Diamond Hotel SPA w Trzebownisku. 

Jury wysoko oceniło przede wszystkim kreatywność drużyn i estetykę podania dań, odpowiedni dobór poszczególnych składników, smak, profesjonalny sposób realizowania potraw i odpowiednio użyte produkty. Nie bez znaczenia był czas przygotowania dań – na przygotowanie ośmiu talerzy risotto i ośmiu dań głównych zawodnicy mieli 90 minut, a za każde pięć minut spóźnienia otrzymywali punkty karne.

michel kurt anfdrzej

Dla nas Włochów, ryż jest pierwszym daniem. W Polsce wciąż jeszcze funkcjonuje jako dodatek. Chcemy zmienić to przekonanie i pokazać, że kuchnia włoska to kuchnia pełna bogactw – wykorzystujmy więc dziczyznę, warzywa, ryby, zioła, przyprawy. Przyrządzając nawet tak proste danie jak risotto, można się bawić smakami. Ale, uważajmy – przygotowanie odpowiednio doprawionego, smacznego dania jest sztuką, z którą często przegrywają nawet najlepsi – podkreślił na zakończenie kulinarnych zmagań Giancarlo Russo, organizator wydarzenia.

monika

Wśród gwiazd pierwsze miejsce zajął Zygmunt Chajzer, który pokonał Leszka WiśniewskiegoAndrzeja Grabarczyka. Gwiazdy oceniane były przez przedstawicieli Sponsorów i Partnerów wydarzenia, w tym przez Członka Zarządu Grupy Polskie Składy Budowlane, właściciela Hotelu Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA&Wellness ****, Pana Mirosława Lubarskiego ,Burmistrza Miasta i Gminy Busko-Zdrój, Pana Waldemara Sikorę, Kierownika Marketingu marki Philipiak Milano, Pania Annę Wójcik, Kierownika Marketingu marki Mille Sapori Pana Massimiliano Marchese, Przedstawiciela marki Winterhalter Panią Monikę Chojnicką ,Kierownika Marketingu marki Prymat Pana Filipa Lato oraz profesjonalnych jurorów technicznych Pana Marcina Budynka, Krzysztofa Gawlika, Dariusza Ratuszniaka, Andrzeja Ławniczaka i Janusza Pyrę.

Przy podejmowaniu decyzji jury brało pod uwagę przede wszystkich smak dań przygotowywanych przez gwiazdy, estetykę podania oraz dobór składników. Na przygotowanie  dziewięciu talerzy risotto zawodnicy mieli godzinę.

Goście przybywający na uroczysta galę zostali powitani wysokiej jakości winem musującym Ferrari Trento , a ceremonii rozdania nagród nie było końca. Zwycięzcy konkursów otrzymali m.in. nagrody pieniężne, medale z prawdziwych kruszców, puchary  oraz wiele nagród ufundowanych przez Patronów i Sponsorów wydarzenia.

organizatorzy

Część oficjalną Gali zakończyły występy zespołu Papa D oraz włoskiego artysty Thomasa Grotto. Wszyscy bawili się do białego rana przy wyśmienitych włoskich daniach przygotowanych przez  załogę Patryka Kotarby, Szefa Kuchni Hotelu Słoneczny Zdrój Medical SPA&Wellness **** ,  nadzorowanych przez Giancarlo Russo. Wyborne i finezyjne desery przygotowała Monika Ignaciuk z firmy Ambasador 92.

Stanowiska konkursowe zostały przygotowane przez firmę RM Gastro Producenta Urządzeń Gastronomicznych, a stanowiska konkursowe dla gwiazd zostały wyposażone w naczynia do gotowania przez firmę Philipiak Milano.

Talerze z serii Churchil Raku i Churchil Studio na których uczestnicy prezentowali dania konkursowe udostępniła firma Dajar Horeca.

Przepiękne marynarki konkursowe dla uczestników i jurorów uszyła i ufundowała firma Cheman.

Kompleksowe wyposażenie bankietowe udostępniła wypożyczalnia gastronomiczna Gastro Magic Service.

Organizatorzy Konkursu: GRG Giancarlo Russo, PSB Polskie Składy Budowlane, Hotel Słoneczny Zdrój Hotel Medical SPA & Wellness ****.

Patronat Honorowy: Ambasada Włoch w Polsce, Burmistrz Miasta i Gminy Busko-Zdrój Pan Waldemar Sikora. 

Patronat Merytoryczny: Federazione Italiana Cuochi, Stowarzyszenie Kucharzy Polskich, Chef’s Club of Greece Poland Branch Office. 

Sponsorzy: Philipiak Milano, Mille Sapori, Winterhalter, Prymat, Gastro Magic Service, RM Gastro, Cheman, Janex, Ferrari Trento, Partner Center, Toruńskie Wódki Gatunkowe, Żywiec Zdrój, Evian, Badoit, Dajar Horeca, Oerlemans, Intereuropol, Aviko, Fabryka Wełny Hotel&Spa, Kapitan Pirat, Monini, Ambasador 92, Marek Chmielewski – Hops Tade Company.

Patroni medialni: Kuchnia+, newsgastro.pl, gastrona.pl, papaja.pl, wszystkodlakucharzy.com,  VIP Magazyn, Fakty Magazyn Gospodarczy Gazzetta Italia, Poradnik Restauratora, Przegląd Gastronomiczny, Biznes Restauracje &Catering, Szef Kuchni.

sponsorzy

Konkurs i uroczysta galę prowadzili  : Paweł Pochwała i Zygmunt Chajzer.

W konkursie „Arte Culinaria Italiana” udział wzięli:

Restauracja Dolce Vita Bydgoszcz-Patrycja Reich i Sebastian Szynkiewicz, Hotel Sheraton Sopot-  Arnold Wąsowski i Bartłomiej Wiśniewicz , Restauracja Safran Hotel Rado Wola Chorzelowska- Kamil Tłuczek  i Krzysztof Chłopek , Dolce Vita Ristorante Italiano Międzyzdroje  – Łukasz Frankowicz i  Marcin Ruban, Restauracja Villa Toscana Zakopane – Maciej Kurzyński i Lorenzo Romano , Restauracja Miodowa 8 Wadowice -Dawid Konior i Bartosz Puchałka , Hotel Bonifaccio SPA &Sport Resort Sochocin – Przemysław Bednarz i Marcin Suski , Restauracja Villa Tatrzańska Bydgoszcz – Michał Zieliński i Bartosz Wiśniewski , Restauracja Andromeda Alfa Hotel Galaxy Kraków –  Piotr Tuźnik i Michał Janas , Restauracja Scandale Royal Kraków- Konrad Styba i Łukasz Niziński , Blue Diamond Hotel Active SPA Trzebownisko –  Przemysław Żurek i Michał Łakomy , Hotel Restauracja Piano Lublin – Dariusz Cygan i Paweł Gałecki 

złoty szrek

NAGRODY DLA KUCHARZY KONKURSU DLA PROFESJONALISTÓW

1.Nagroda za zajęcie I miejsca w konkursie dla Profesjonalistów  

medal złoty, dyplom

czek z nagrodą pieniężną w łącznej wysokości 5000 PLN, 

puchar konkursowy fundatora marki Kapitan Pirat, 

puchar „Oskar kulinarny „od Stowarzyszenia Kucharzy Polskich

pamiątkowe nagrody od Burmistrza Miasta i Gminy Busko Zdrój

voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób od Hotelu Słoneczny Zdrój, 

slow juicer Silver z przystawka od marki Philipiak Milano, 

voucher od firmy Żywiec Zdrój na kwotę 2000 zł , 

voucher od firmy Prymat na kwotę 1000 zł, 

gift pack Ferrari Trento  od firmy Partner Center

szybkowary od firmy Dajar Horeca

książki kulinarne od Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Akademii Kulinarnej- Magazyn

artykuły cukiernicze od firmy Ambasador 92

roczna prenumerata czasopisma Poradnik Restauratora

roczna prenumerata czasopisma Biznes Restauracje &Catering

roczna prenumerata czasopisma Szef kuchni

roczna prenumerata czasopisma Przegląd Gastronomiczny

2.Nagroda za zajęcie II miejsca w konkursie dla Profesjonalistów  

medal srebrny,  dyplom

czek z nagrodą pieniężną w łącznej wysokości 3000 PLN, 

puchar konkursowy fundatora marki Kapitan Pirat, 

voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób od Hotelu Słoneczny Zdrój, 

kuchenki indukcyjne 2 pola grzewcze  od marki Philipiak Milano, 

voucher od firmy Żywiec Zdrój na kwotę 1500 zł , 

voucher od firmy Prymat na kwotę 800 zł, 

gift pack Ferrari Trento  od firmy Partner Center

artykuły cukiernicze od firmy Ambasador 92

Książki kulinarne od Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Akademii Kulinarnej- Magazyn

roczna prenumerata czasopisma Poradnik Restauratora

roczna prenumerata czasopisma Biznes Restauracje &Catering

roczna prenumerata czasopisma Szef kuchni

roczna prenumerata czasopisma Przegląd Gastronomiczny

3.Nagroda za zajęcie III miejsca w konkursie dla Profesjonalistów

medal brązowy, dyplom 

czek z nagrodą pieniężną w łącznej wysokości 1000 PLN, 

puchar konkursowy fundatora marki Kapitan Pirat, 

voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób od Hotelu Słoneczny Zdrój, 

kuchenki indukcyjne 1 pole grzewcze  od marki Philipiak Milano, 

voucher od firmy Żywiec Zdrój na kwotę 1000 zł , 

voucher od firmy Prymat na kwotę 500 zł, 

gift pack Ferrari Trento od firmy Partner Center

artykuły cukiernicze od firmy Ambasador 92

Książki kulinarne od Stowarzyszenia Kucharzy Polskich i Akademii Kulinarnej- Magazyn

roczna prenumerata czasopisma Poradnik Restauratora

roczna prenumerata czasopisma Biznes Restauracje &Catering

roczna prenumerata czasopisma Szef kuchni

roczna prenumerata czasopisma Przegląd Gastronomiczny

Medale wykonane są  z prawdziwych kruszców 

NAGRODY DLA UCZESTNIKÓW KONKURSU DLA GWIAZD

1.Nagroda Jury Degustacyjnego VIP  za zajęcie I miejsca w konkursie dla  GWIAZD 

pamiątkowy dyplom, 

puchar fundatora marki Kapitan Pirat, 

voucher na połowy dorsza z marką Kapitan Pirat,

zestaw ekskluzywnych stalowych noży w szkle od marki Philipiak Milano, 

voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób  w Fabryka Wełny Hotel &Spa w Pabianicach ,

gift pack Ferrari Trento  od firmy Partner Center, 

zestaw drobnego sprzętu kuchennego od marki Prymat, 

zestaw drobnego sprzętu kuchennego od  firmy RM Gastro Producenta Urządzeń Gastronomicznych

artykuły cukiernicze od firmy Ambasador 92

2.Nagroda Jury Degustacyjnego VIP  za zajęcie II miejsca w konkursie dla  GWIAZD

pamiątkowy dyplom, 

puchar fundatora marki Kapitan Pirat, 

voucher na połowy dorsza z marką Kapitan Pirat,

zestaw ekskluzywnych stalowych noży w drewnie od marki Philipiak Milano, 

voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób  w Fabryka Wełny Hotel &Spa w Pabianicach ,

gift pack Ferrari Trento  od firmy Partner Center, 

zestaw drobnego sprzętu kuchennego od marki Prymat, 

zestaw drobnego sprzętu kuchennego od  firmy RM Gastro Producenta Urządzeń Gastronomicznych

artykuły cukiernicze od firmy Ambasador 92

3.Nagroda Jury Degustacyjnego VIP  za zajęcie III miejsca w konkursie dla  GWIAZD  

pamiątkowy dyplom, 

puchar fundatora marki Kapitan Pirat, 

voucher na połowy dorsza z marką Kapitan Pirat,

zestaw noży ceramicznych od marki Philipiak Milano, 

voucher z pakietem weekendowym dla 2 osób  w Fabryka Wełny Hotel &Spa w Pabianicach ,

gift pack Ferrari Trento  od firmy Partner Center, 

zestaw drobnego sprzętu kuchennego od marki Prymat, 

zestaw drobnego sprzętu kuchennego od  firmy RM Gastro Producenta Urządzeń Gastronomicznych

artykuły cukiernicze od firmy Ambasador 92

Wszyscy uczestnicy konkursów otrzymali pamiątkowe dyplomy i drobne upominki od sponsorów: Prymat, Winterhalter, Żywiec Zdrój, Kapitan Pirat.

Dziękujemy wszystkim za udział i ogromną pomoc w zorganizowaniu XII Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana „ Giancarlo Russo i Patryk Kotarba