WIELKOPOLSKI KUCHARZ ROKU 2017 już za nami!

Opublikowano: 21-06-2017

Niezapomniane Święto Wielkopolskiej Kuchni i Kucharzy pod hasłem „Dobra kuchnia jest podstawą prawdziwego szczęścia” Auguste Escoffier

09 czerwca br. SZCZĘŚCIA z całą pewnością nie zabrało Maciejowi Kobylańskiemu z hotelu Dwór Stary Chotów, który pokonując 12-stu konkurentów, został zwycięzcą IV-tej edycji Konkursu im. Rafała Jelewskiego. Wielkopolski Kucharz Roku 2017. Maciej Kobylański zachwycił szanowne jury konkursu daniem głównym: pierś z gęsi z glazurowaną foie gras, humusem z fasolki, galaretką z cydru, żelem rabarbarowym oraz szparagami i fasolką o aromacie sosny.

1

Tegoroczna edycja Konkursu odbyła się, dzięki uprzejmości i zaangażowaniu właścicieli Państwa Angeliki i Piotra Mazek oraz szefa kuchni Andrzeja Klimka, w malowniczym Pałacu Tłokinia k. Kalisza, na południu Wielkopolski.

Organizatorami wydarzenia jest Kapituła Konkursu w składzie Joanna Ochniak, Barbara Surma, Dominik Brodziak oraz Tomasz Purol, który w tym roku zadebiutował w roli konferansjera zastępując dzielnie Marcina Budynka. Tomaszowi Purolowi w nowym zawodowym wyzwaniu towarzyszyła urocza i zawsze perfekcyjna Marta Klepka, dyrektor hotelu Blow Up Hall.

166

Konkurs to wyraz pamięci o wybitnym szefie kuchni z Poznania śp. Rafale Jelewskim (1970 – 2013) – kucharzu z sukcesami, doskonałym warsztatem i wybitnym wyczuciem smaku, który brał udział w wielu prestiżowych imprezach kulinarnych w Polsce i na świecie, a przede wszystkim reprezentował Polskę w finale konkursu Bocuse d’Or 2011 w Lyonie. W 2015 roku w Ostrzeszowie nastąpiło uroczyste uhonorowanie zasług śp. Rafała Jelewskiego dla branży gastronomicznej w postaci odsłonięcia tabliczki w Alei Gwiazd Sztuki Kulinarnej.

Do rywalizacji w Konkursie przystąpiło 12-stu Wielkopolskich kucharzy, którzy walczyli o tytuł Najlepszego Kucharza w Regionie, Puchar Prezydenta Miasta Kalisza Pana Grzegorza Sapińskiego oraz nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2017.

Prace konkursowe oceniało polsko – niemieckie profesjonalne jury, w składzie: Marcin Budynek – Akademia Marcina Budynka w Augustowie – Przewodniczący Jury

Julia Komp – Restauracja Castle Loersfeld w Kerpen, Niemcy. Najmłodsza szefowa kuchni odznaczona gwiazdką Michelin

Magdalena Ossowska – Restauracja YoSH w Stuttgardzie, Niemcy Marcin Szukaj – Restauracja KUCHNIA i Bistro BULWAR w Bydgoszczy

Paweł Rozmiarek – BISTRO SZARLOTTA przy Starym Rynku w Poznaniu, jedyny w historii dwukrotny zdobywca Kulinarnego Pucharu Polski

Paweł Oszczyk – Mistrz Kucharstwa, Restauracja La Rotisserie w Warszawie

14

Po raz pierwszy w historii polskich konkursów kulinarnych każdy z członków jury przed przystąpieniem do pracy zostało poproszonych o zapoznanie się i podpisanie Kodeksu Etyki Jurora, opracowanego na wzór Kodeksu WACS przez Joannę Ochniak.

018

W tym roku zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu w ciągu 1,5 godziny siedmiu porcji dania głównego bazującego na mięsie i podrobach z gęsi, fasolce szparagowej oraz rabarbarze. W większości dań królowała pierś z gęsi i foie gras. Dania zostały ocenione na bardzo wysokim poziomie, jury również dostrzegło potencjał w młodych wielkopolskich kucharzach, zapraszając na staże do swoich restauracji, w tym również do dwóch restauracji z gwiazdką Michelin w Niemczech.

108

Podczas imprezy panowała atmosfera pięknego, letniego pikniku. Licznie zgromadzeni przyjaciele i miłośnicy Wielkopolskiej Kuchni mieli szansę skosztować smakołyków przygotowanych przez wybitnych szefów kuchni z Poznania i nie tylko oraz przez firmy sponsorskie. Oczywiście największą radość swoimi wyrobami z grilla – lokomotywy wszystkim gościom sprawił Mistrz BBQ- Maciej Grubman!!! Maciej Grubman stał się integralną częścią tego wydarzenia i na każde przygotowuje kulinarną niespodziankę dla wszystkich, w tym roku była to kiełbaska z pstrąga ZIELENICA. Wielki lunch – piknik odbywał się w przy akompaniamencie muzyki na żywo w wykonaniu krakowskiego barta Roberta Kasprzyckiego.

Wielkim hitem tegorocznego wydarzenia stały się DZIKIE OSTRYGI po mistrzowsku otwierane przez prawdziwego „wilka morskiego” – Sławomira Oyster Kozaneckiego, który specjalnie na to wydarzenie przyleciał z Anglii.

100

To jednak nie koniec kulinarnych atrakcji czwartej edycji konkursu. Specjalnie dla wszystkich zgromadzonych gości powstała kulinarna scena poświęcona daniom szefa kuchni wszech czasów Auguste Escoffier, prezentowanych we własnych interpretacjach przez wybitnych szefów kuchni – Kurta Schellera, Pawła Salamona- ubiegłorocznego zwycięzcę Konkursu, Jacka Szczepańskiego oraz Artura Skotarczyka. W trakcie pokazów można było posłuchać opowieści o francuskim Mistrzu, poznać tradycyjne i współczesne techniki kulinarne oraz skosztować – chrupiących tostów, aromatycznych naleśników pomarańczowych i trufflowych, idealnie klarownego bulionu, lodów Melba i truskawek Monte Carlo. To była scena prawdziwych francuskich delicji.

Po długim, gorącym dniu pełnym wrażeń i kulinarnych doświadczeń przyszedł moment najważniejszy, czyli ogłoszenie wyników. Decyzją jury Zwycięzcą konkursu został – Maciej Kobylański, który w nagrodę otrzymał tytuł Wielkopolskiego Kucharz Roku 2017 i nominację do finału Kulinarnego Pucharu Polski 2017, Puchar Prezydenta Miasta Kalisza, udział w ekskluzywnym rajdzie samochodowym Mercedes Dream Cars 2017 i łącznie 2000 zł od firm Winterhalter i Debic.

114

Drugie miejsce zajął – Dawid Bielawski z Hotelu Edison Restauracja LUMIÈRE w Baranowie k.Poznania, który otrzymał Puchar Agencji Rynku Rolnego oraz specjalne nagrody rzeczowe.

Na Trzecim miejscu uplasował się – Bartosz Fabiś z PURO Hotels NIFTY No.20 w Poznaniu, który dodatkowo otrzymał specjalną nagrodę od Przewodniczącego Jury Marcina Budynka w postaci Podróży Kulinarnej do Szwecji.

Wszyscy zawodnicy za uczestnictwo i wzorową postawę otrzymali liczne nagrody rzeczowe, w tym noże marki DICK Premium i egzemplarze Przewodnika Kulinarnego Auguste Escoffiera z 5000 przepisów.

Nagrodę specjalną za najpiękniejszą aranżację dania konkursowego na talerzu, ufundowaną przez firmę Dajar, otrzymał Michał Seyda z Restauracji City Garden w Poznaniu.

W dowód uznania za propagowanie kuchni polskiej w Niemczech specjalną nagrodę Dyrektor Agencji Rynku Rolnego przyznał jurorce Magdalenie Ossowskiej.

187

Wieczorową porą w pięknie oświetlonym Pałacu Tłokinia odbyła się uroczysta – Motylkowa Gala, podczas której goście mogli skosztować dań przygotowanych przez wybitnych poznańskich szefów kuchni pod egidą Dominika Brodziaka. Odbyła się również loteria fantowa, w której wylosowano atrakcyjne nagrody rzeczowe w tym vouchery do poznańskich restauracji Muga, Nifty No20, Blow up Hall, FIGA, Piano Bar, Bistro Szarlotta, Garden City, EGOIST, Młyńska 11, GUSTO, LUMIÈRE oraz KUCHNIA w Bydgoszczy, Amber Room w Warszawie, Krew i Woda w Gdańsku i inne nagrody rzeczowe od sponsorów.

Emocje i zachwyt gości wzbudził pokaz sztucznych ogni, który wyjątkowo pięknie rozświetlił bezchmurne niebo nad Tłokinią w rytm utworu Franka Sinatry – „My way”. (…Przeżyłem spełnione życie, Przemierzyłem każdą z dróg, A co więcej, co znacznie ważniejsze, Zrobiłem to po swojemu).

Kulminacyjnym momentem Motylkowej Gali jest oddanie hołdu Patronowi Konkursu śp. Rafałowi Jelewskiemu, przy specjalnym „motylkowym torcie”.

9

Po raz drugi przygotowania tortu podjęła się Ewa Drzewicka, którą zawsze wspiera zaprzyjaźniona z nami firma Ambasador 92. Sześciopiętrowy, biały tort ozdobiony czerwonymi makami i niebieskimi motylami z wafla, wyglądem nawiązywał do logotypu czwartej edycji konkursu, a smakiem rabarbaru do tematu konkursu. Pierwszy kawałek tortu ukroiła – Joanna Ochniak z Elżbietą Jelewską, a w nostalgiczny nastrój wprowadziły gości fruwające białe motylki oraz muzyka kaliskiego mistrza trąbki.

Wspólna zabawa, połączona z biesiadą trwała do późnych godzin nocnych.

Wielkimi krokami zbliżamy się do Jubileuszowej V -edycji Konkursu WKR, na którą już dziś wszystkich serdecznie zapraszamy !

x