Włoska Osteria Francescana – od lat na szczycie

Opublikowano: 10-01-2018

Massimo Bottura, właściciel i szef kuchni włoskiej restauracji Osteria Francescana, która od wielu lat utrzymuje się w czołówce rankingu The World’s 50 Best Restaurants i może pochwalić się trzema gwiazdkami Michelin, mawia: „Powtarzam młodym kucharzom, że muszą wierzyć w swoje marzenia. Nie ma rzeczy niemożliwych”. 

Za sukcesem znanej na całym świecie restauracji stoi jej założyciel, szef kuchni i dobry duch – Massimo Bottura. Urodził się i wychował w Modenie, gdzie w 1995 roku otworzył Osteria Francescana – lokal, którego nazwa pochodzi od pobliskiego kościoła św. Franciszka. Talent, determinacja, zaangażowanie, częste podróże inspiracyjne przełożyły się na wczesny sukces, bo już w 2002 roku Osteria otrzymała swoją pierwszą gwiazdkę Michelin, a w chwili obecnej ma ich już na swoim koncie trzy. Od 2013 roku restauracja utrzymuje się również w ścisłej czołówce prestiżowego rankingu The World’s 50 Best Restaurants, który corocznie przygotowany jest przez brytyjski miesięcznik „Restaurant”. Lista najlepszych na świecie restauracji powstaje w wyniku głosowania 1000 członków akademii, wśród których znajdują się wpływowe osoby z branży gastronomicznej. Osteria Francescana w latach 2013 i 2014 zajmowała w tym niezwykle ważnym zestawieniu miejsce trzecie, w 2015 drugie, by w 2016 zgarnąć wszystko i otrzymać zaszczytny tytuł najlepszej restauracji na świcie. Rok później, w 2017 wciąż na podium, zajęła drugie miejsce, po Eleven Madison Park

Jaka jest Osteria Francescana w Modenie? Gospodarz pisze, że jego gościnność tkwi w najdrobniejszych szczegółach, jak np. wyprasowane obrusy, czy wypolerowane srebra, a jego kuchnia nie jest listą składników, a piękną podróżą po regionie. Bottura i jego zespół w swojej pracy inspirują się sztuką, muzyką oraz regionalnymi produktami, których nieustannie poszukują i wykorzystują do licznych eksperymentów. Obserwując profil restauracji na Facebooku, można zobaczyć, że szef kuchni jest sercem lokalu, a jego praca jest radością życia. Żeby przekonać się o kunszcie mistrza trzeba poczekać w niekrótkiej kolejce rezerwacyjnej. Ale ci, którzy odwiedzili ten zaledwie 12-stolikowy lokal potwierdzają, że menu degustacyjne jest podróżą po bogatej, włoskiej sztuce kulinarnej. 

https://www.osteriafrancescana.it/

http://www.theworlds50best.com/The-List-2017/1-10/Osteria-Francescana.html

https://web.facebook.com/MassimoBotturaOsteriaFrancescana/