Wojewódzkie Kulinaria 2009

Opublikowano: 23-10-2009

lot_2.jpg16 października br. odbyły się w Lęborku Wojewódzkie Kulinaria w Błękitnej Krainie.

Impreza została przeprowadzona już po raz siódmy, a drugi na szczeblu wojewódzkim. Kulinaria zorganizowała Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemia Lęborska wraz z Departamentem Turystyki

i Biurem Promocji Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku
. Współorganizatorami przedsięwzięcia byli: Starostwo Powiatowe, Urząd Miejski oraz Zespół Szkół Gospodarki Żywnościowej

i Agrobiznesu.


Podczas imprezy zaprezentowało się ponad 20 wystawców z całego województwa (ośmiu powiatów). Obecne były podmioty m.in. z Tczewa, Władysławowa, Łeby, Kaszub Południowych czy Kociewia.

Każdy z nich, już tradycyjnie przygotował po kilka potraw, z których jedna była konkursową, ocenianą

przez jury w składzie: prof. dr hab. inż. Marek Sikora z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (przewodniczący jury), dr Renata Korzeniowska-Ginter z Akademii Morskiej w Gdyni, przedstawicielka kół gospodyń wiejskich – Lucyna Wrzesień, a także kucharze

Mirosław Labuda i Bogusław Majsak
.

lot_3.jpglot_5.jpg

Najlepsze zdaniem jury dania zostały uhonorowane przyznaniem Pomorskich Lwów Kulinarnych. Nagrodzono potrawy, które uzyskały najwyższą średnią punktów uwzględniającą trzy kategorie: estetykę podania, wygląd potrawy i jej walory smakowe (oceniano w skali od 1 do 5). 

Lwy, wręczane z rąk Dyrektor Departamentu Turystyki Marty Chełkowskiej oraz Burmistrza Miasta Lęborka Włodzimierza Klaty, otrzymały następujące podmioty: Hotel Bakistaz Łeby

za polędwiczkę wieprzową flambirowaną w brandy podaną z puree ziemniaczano-jabłkowym i sosem rodzynkowo-balsamicznym (najwyższa średnia – 4,78 pkt.), Bar Restauracyjny Betlejem z Leśnic

(4,44 pkt.), Hotel Łeba (4,40 pkt.), Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata, Gospodarstwo Agroturystyczne U Basi z Przydołu k. Wiela, Restauracja Różana

z Lęborka, Koło Gospodyń Wiejskich z Paczewa, KGW z Gnieżdżewa


oraz Hotel Victoria z Bolszewa k. Wejherowa.

Dodatkowo wszyscy uczestnicy kulinariów odebrali z rąk starosty lęborskiego Ryszarda Wenty

oraz burmistrza Klaty pamiątkowe dyplomy, a także wykonane z brązu łyżki kuchenne z logo imprezy.

lot_1.jpglot_4.jpg

lot_10.jpg

lot_6.jpg

Czas wystawcom oraz licznie zgromadzonym gościom umilał Zespół Tańca Nowoczesnego

i Współczesnego LUZ
działający przy Młodzieżowym Domu Kultury, prowadzony przez dyrektor lęborskiego MDK Teresę Szczepańską.

lot_8.jpg

Warto podkreślić, że aranżację wnętrza sali, w której przeprowadzono imprezę, wykonała Halina Krzewniak, wiceprezes Stowarzyszenia Twórców i Animatorów Kultury TAK.

Szczególne podziękowania należą się Starostwu Powiatowemu i Urzędowi Miejskiemu, za wsparcie finansowe kulinariów. Bez dofinansowania udzielonego przez samorządy impreza nie doszłaby do skutku.

 Marcin Krzciuk, LOT "Ziemia Lęborska"