Wojewódzkie Kulinaria 2009
Opublikowano: 23-10-2009
16 października br. odbyły się w Lęborku Wojewódzkie Kulinaria w Błękitnej Krainie.
Impreza została przeprowadzona już po raz siódmy, a drugi na szczeblu wojewódzkim. Kulinaria zorganizowała Lokalna Organizacja Turystyczna Ziemia Lęborska wraz z Departamentem Turystyki
i Biurem Promocji Urzędu Marszałkowskiego w Gdańsku. Współorganizatorami przedsięwzięcia byli: Starostwo Powiatowe, Urząd Miejski oraz Zespół Szkół Gospodarki Żywnościowej
i Agrobiznesu.
Podczas imprezy zaprezentowało się ponad 20 wystawców z całego województwa (ośmiu powiatów). Obecne były podmioty m.in. z Tczewa, Władysławowa, Łeby, Kaszub Południowych czy Kociewia.
Każdy z nich, już tradycyjnie przygotował po kilka potraw, z których jedna była konkursową, ocenianą
przez jury w składzie: prof. dr hab. inż. Marek Sikora z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie (przewodniczący jury), dr Renata Korzeniowska-Ginter z Akademii Morskiej w Gdyni, przedstawicielka kół gospodyń wiejskich – Lucyna Wrzesień, a także kucharze
Mirosław Labuda i Bogusław Majsak.
Lwy, wręczane z rąk Dyrektor Departamentu Turystyki Marty Chełkowskiej oraz Burmistrza Miasta Lęborka Włodzimierza Klaty, otrzymały następujące podmioty: Hotel Bakistaz Łeby
za polędwiczkę wieprzową flambirowaną w brandy podaną z puree ziemniaczano-jabłkowym i sosem rodzynkowo-balsamicznym (najwyższa średnia – 4,78 pkt.), Bar Restauracyjny Betlejem z Leśnic
(4,44 pkt.), Hotel Łeba (4,40 pkt.), Kaszubskie Stowarzyszenie Agroturystyczne Kościerska Chata, Gospodarstwo Agroturystyczne U Basi z Przydołu k. Wiela, Restauracja Różana
z Lęborka, Koło Gospodyń Wiejskich z Paczewa, KGW z Gnieżdżewa
oraz Hotel Victoria z Bolszewa k. Wejherowa.
Dodatkowo wszyscy uczestnicy kulinariów odebrali z rąk starosty lęborskiego Ryszarda Wenty
oraz burmistrza Klaty pamiątkowe dyplomy, a także wykonane z brązu łyżki kuchenne z logo imprezy.
Czas wystawcom oraz licznie zgromadzonym gościom umilał Zespół Tańca Nowoczesnego
i Współczesnego LUZ działający przy Młodzieżowym Domu Kultury, prowadzony przez dyrektor lęborskiego MDK Teresę Szczepańską.
Warto podkreślić, że aranżację wnętrza sali, w której przeprowadzono imprezę, wykonała Halina Krzewniak, wiceprezes Stowarzyszenia Twórców i Animatorów Kultury TAK.
Szczególne podziękowania należą się Starostwu Powiatowemu i Urzędowi Miejskiemu, za wsparcie finansowe kulinariów. Bez dofinansowania udzielonego przez samorządy impreza nie doszłaby do skutku.
Marcin Krzciuk, LOT "Ziemia Lęborska"