World Chocolate Masters – przyszłość i czekolada !

Opublikowano: 23-09-2016

Paryż / Francja, 22 września 2016 – World Chocolate Masters, ruszył „najbardziej wymagający i inspirujący konkurs czekoladowy” w świecie gastronomii.  Pierwszą próbą zdobycia prestiżowego tytułu, będą krajowe preselekcje. W ciągu następnych dwóch lat, z nową tematyką „Futuropolis”, konkurs zabierze uczestników i globalną bazę fanów konkursu w przyszłość. Odsłonięcie nowej tematyki odbyło się jednocześnie w 20 krajach uczestniczących i tegoroczny motyw został ujawniony przez najbardziej wpływowe cukiernicze osobistości. W Polsce, event został zorganizowany w Akademii Czekolady w Łodzi. W imprezie wzięło udział ponad 100 osób z świata polskiej gastronomii wraz Ambasadorami marki Cacao Barry – Krzysztofem Ilnickim i Michałem Doroszkiewiczem oraz Ambasadorami marki Callebaut. Nowy temat konkursu zachęca uczestników do przekazania ich osobistych wizji ewolucji czekolady i jej wpływu na świat gastronomii.

zrzut-ekranu-2016-09-23-o-17-32-33

Futuropolis 

World Chocolate Masters rozpocznie się wraz z lokalnymi preselekcjami, które odbędą się w 20 krajach na całym świecie w ciągu 2017 roku. W Polsce będzie to miało miejsce podczas targów Expo Sweet w Warszawie – 26 lutego. Podczas preselekcji zostanie wybrany kandydat, który będzie reprezentował region Europy Wschodniej – Polski, Czech, Słowacji lub Węgier.  Tylko jeden z zawodników z każdego kraju lub regionu zostanie mianowany tytułem „National / Regional Chocolate Master. Podczas światowego finału w październiku 2018 (miejsce zostanie ogłoszone podczas preselekcji), międzynarodowe jury wybierze nowego World Chocolate Master.  Podczas poprzedniej edycji, Polska była reprezentowana przez Łukasza Anioła.

Tegoroczny temat „Futuropolis”, opiera się na rosnącym zjawisku wielkich miast. Przewiduje się, że do roku 2025, ponad połowa światowej populacji będzie mieszkała się w miastach z 10 milionami mieszkańców. Te megamiasta będą kwestionować nasze sposoby życia, pracy … i jedzenia. Jak będą wyglądać i smakować czekoladowe desery? W jakie podróże smakowe zabiorą nas Cukiernicy, Chocolatier’s, Szefowie? Na te pytania będziemy odpowiadać podczas konkursu World Chocolate Masters.

„Rośliny będą uprawiane w piwnicach i na dachach miasta”, twierdzi Ramon Morato – Globalny Dyrektor Kreatywny Cacao Barry i członek Komitetu World Chocolate Masters. „Gastronomia będzie współpracować z nauką i technologią i będzie tworzyć nowe doznania multisensoryczne. Kucharze i Cukiernicy będą szukać inspiracji u projektantów, inżynierów i naukowców, inspiracji, która pozwoli im tworzyć nowe kształty żywności, jadalne opakowania i zmniejszyć trend marnotrawstwa żywności. Nastroje konsumentów i ich samopoczucie będzie w centrum tworzenia żywności „, kontynuuje Ramon. „Podczas zawodów World Chocolate Masters chcemy zobaczyć, jaką wizję mają uczestnicy oraz jakie pomysły na czekoladę w przyszłości. Mamy nadzieję, że ich kreatywność przyniesie zupełnie nowe wzory, kształty, smaki…

zrzut-ekranu-2016-09-23-o-17-32-46

Przesuwanie granic czekoladowej kreatywności 

W samym sercu tematu „Futuropolis” jest wizja przyszłości czekolady w przemyśle gastronomicznym i ów temat, musi być punktem wyjścia dla wszystkich uczestników. Zadaniem World Chocolate Masters i Cacao Barry – wspierającej marki czekolad premium – jest podniesienie sztuki czekoladnictwa ponad klasyczne konwencje.

„World Chocolate Masters był zawsze platformą, na której nowe talenty mogły przesuwać granice w cukiernictwie i zastosowaniu czekolady. To, co uczestnicy tworzyli podczas konkursu, często było zapowiedzią nowych trendów. Wyczekujemy z niecierpliwością na nowe, młode talenty z nowym spojrzeniem na czekoladę, własnymi ideami tworzenia nowych smaków, tekstur i połączeń z ciekawymi, lokalnie uprawianymi składnikami, roślinami itd.” wyjaśnia Joost Lindeman – Globalny Manager marki Cacao Barry.

Temat stworzony przez Mistrzów Czekolady

22 września, został ujawniony nowy temat World Chocolate Masters. W każdym z 20 krajów uczestniczących w konkursie, odbyły się eventy, podczas których nowy temat został uroczyście odsłonięty. W wydarzeniach brała udział prasa, potencjalni i byli uczestnicy, jurorzy, klienci i pasjonaci czekolady. Ambasadora Cacao Barry Krzysztof Ilnicki stwierdził „ Nowy temat daje ogromne pole do popisu i pozwoli nam zbadać przyszłość naszych własnych karier i planów na przyszłość”.

Uczestnicy będą mieli jeden dzień, aby stworzyć eksponat z czekolady o nazwie „Obywatele Futuropolis ‚, hybrydowe ciasto odzwierciedlające” smaki Futuropolis’ oraz przekąskę czekoladową. W każdym z zadań, uczestnicy będą musieli zintegrować motyw przewodni w kształcie, projektowaniu i prezentacji – a tym bardziej w doborze składników, z których będą korzystać. Ich kreacje będą oceniane przez profesjonalne jury niezależnych kucharzy i ekspertów czekoladowych.

zrzut-ekranu-2016-09-23-o-17-32-41

Niesamowita podróż dla każdego uczestnika

„World Chocolate Masters jest czymś znacznie więcej niż tylko konkursem kulinarnym”, wyjaśnia Ramon Morato. „To niesamowita podróż w czasie, podczas której większość zawodników uczy się poszerzać swoje horyzonty. Konkurs jest dla nich pierwszym krokiem do światowego świata kulinarnego. Dla wielu z nich, jest to fantastyczna okazja, aby dotrzeć do innych Ekspertów i Mistrzów, uczyć się od nich, nawiązywać nowe kontakty i rozwijać własne umiejętności twórczego myślenia. 

Cacao Barry i World Chocolate Masters opracuje programy szkoleniowe dla wszystkich finalistów. „Nowością w tym wydaniu, będą twórcze obozy startowe dla wszystkich finalistów w celu przygotowania ich do finału”, mówi kierownik projektu WCM Marta Juanola. „Finaliści będę mieli okazję zobaczyć pewne, szczególne miejsca, gdzie wyselekcjonowani mentorzy i trenerzy pomogą im w rozwijaniu ich twórczego myślenia, ducha rywalizacji i zdobywaniu doświadczenia. Co więcej, uczestnicy, oczywiście będę mile widziani w naszych lokalnych Akademiach Czekolady, gdzie będą mogli trenować swoje umiejętności, uzyskać twórcze wsparcie i pomoc technologiczną”.

Regulamin do pobrania

zrzut-ekranu-2016-09-23-o-17-33-15

Dodatkowe informacje – akademia_czekolady@barry-callebau.com

———————————————————————————————-

World Chocolate Masters jest inicjatywą marki Cacao Barry®, jednej z marek gourmet grupy Barry Callebaut (www.worldchocolatemasters.com)

O Cacao Barry® (www.cacaobarry.com):

Od momentu powstania w 1842 roku, marka Cacao Barry® jest całkowicie zaangażowana  w wspieranie Szefów Kuchni, Cukierników i Pasjonatów czekolady. Z wizjonerskim instynktem i duszą odkrywcy, Charles Barry ustanowił standardy. Taką determinację można nadal odnaleźć w duszach ludzi stojących za marką Cacao Barry. Od kakao, przez czekolady aż do ekskluzywnych kuwertur Plantation, Cacao Barry wspiera i zachwyca unikalnym smakiem i innowacyjnością. Marka Cacao Barry® zszesza liczną,  międzynarodową społeczność specjalistów czekolady, Klubu Ambasadorów oraz wspiera klientów i rzemieśliników w dążeniu do perfekcji za pomocą międzynarodowej siatki Akademii Czekolady. Cacao Barry® jest globalną marką Gourmet grupy Barry Callebaut, wiodącego na świecie producenta wysokiej jakości czekolady i kakao.

O Barry Callebaut  (www.barry-callebaut.com): 

Z roczną sprzedażą na poziomie około 5,9 mld CHF w roku obrotowym 2013/14, grupa Barry Callebaut jest wiodącym na świecie producentem wysokiej jakości wyrobów kakaowych i czekoladowych – od przetwarzania ziaren kakaowych do produkcji najlepszych czekolad, w tym nadzień czekoladowych, dekoracji i polew. Grupa, z główną siedzibą w Szwajcarii, zrzesza ponad 50 zakładów produkcyjnych na całym świecie i globalnie zatrudnia ponad 9300 osób.

Barry Callebaut Grupa służy całemu przemysłowi spożywczemu, od przemysłowych producentów żywności do rzemieślniczych i profesjonalnych użytkowników. Dwie globalne marki do specyficznych potrzeb klientów Gourmet to Callebaut® i Cacao Barry®.

Barry Callebaut, w celu zapewnienia przyszłych dostaw kakao i poprawy warunków życia farmerów, zobowiązała się do zrównoważonej produkcji kakao. Wspiera fundację Cocoa Horizons w celu kształtowania zrównoważonej przyszłości kakao i czekolady