Wrześniowy Perlage Tasting Club!

Opublikowano: 29-09-2016

Wyjątkowe spotkanie przy winie, wodzie i wspaniałym jedzeniu przygotowane wspólnie z Robertem Mielżyńskim i winnicą Frescobaldi.

marchesi-lamberto-frescobaldi-i-robert-mielzynski-1

Spotkania z cyklu Perlage Tasting Club na stałe wpisały się już do kalendarza wszystkich pasjonatów fine dining. Już od dwóch lat raz w miesiącu zaproszeni szefowie kuchni, managerowie restauracji, sommelierzy i inne osoby związane z szeroko pojętą branżą gastronomiczną spotykają się w koncepcie restauracyjnym Water&Wine, zlokalizowanym przy zakładzie butelkującym Cisowiankę i Cisowiankę Perlage, aby podyskutować na temat sztuki doboru wody i wina do różnego typu dań a także by dowiedzieć się więcej na temat ważnej roli jaką w fine dining odgrywa woda.

panel-degustacyjny

Wrześniowa edycja Perlage Tasting Club zorganizowana była wspólnie z Robertem Mielżyńskim a prezentowała wina pochodzące z winnic słynnej rodziny Frescobaldi. Firma Frescobaldi jest jednym z najlepszych i najstarszych producentów wina  we Włoszech. Jej historia sięga 13 wieku.  Degustacja win i panel dyskusyjny prowadzony był przez gościa specjalnego tego spotkania, samego Marchesi Lamberto Frescobaldi. Degustowano wina pochodzące z toskańskiej winnicy Tenuta Luce della Vitem, na rozwój której szczególny nacisk kładzie sam Lamberto Frescobaldi. Na portfolio winnicy składają się trzy etykiety: dwa Supertoskany – Luce i Lucente (produkowane z mieszkanki gron Merlota i Sangiovese) oraz Luce Brunello.

menu-degustacyjne_koper-wloski  menu-degustacyjne

Ostatnim punktem programu Perlage Tasting Club było menu degustacyjne przygotowane przez szefa kuchni konceptu restauracyjnego Water&Wine – Marka Flisińskiego. Do każdego z wyjątkowych i zaskakujących dań przygotowanych przez Szefa wina dobrali wspólnie Robert Mielżyński i Piotr Kamecki (Prezydent Stowarzyszenia Sommelierów Polskich). Do degustacji podano 10 dań stanowiących kompozycję tradycji, nowoczesności i bardzo różnorodnych smaków. Znamienici goście zasiadający przy wspólnym stole delektowali się między innymi asiette z kopru włoskiego, wędzonym jesiotrem podanym na puree z kurek czy dzikiem z kasztanami, kiszonym jabłkiem i trawą żubrową. Podczas degustacji kluczową rolę Cisowianka Perlage, której wyjątkowe właściwości pozwoliły na odczuwanie w pełni smaku wszystkich przygotowanych przez Szefa Flisińskiego dań i podanych do nich win. 

marchesi-lamberto-frescobaldi-i-zespol-waterwine

Udział w spotkaniu z cyklu Perlage Tasting Club w koncepcie Water&Wine pod Nałęczowem był inspirującym wydarzeniem gastronomicznym, jak i ciekawym spotkaniem towarzyskim. W&W to miejsce z duszą, gdzie nacisk kładzie się na smak i jakość: tak doskonałej wody, jak i wina oraz potraw. – powiedział jeden ze znamienitych gości spotkania Maciej Dobrzyniecki, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce – Spore wrażenie zrobił na mnie tour po nowoczesnym zakładzie butelkowania Cisowianki, gdzie przekonałem się o tym, jak wymierny wpływ na jakoś Państwa wody miało wdrożenie zaawansowanych procesów technologicznych. 

perlage-tasting-club

Menu przygotowane przez zdolnego szefa – Marka Flisińskiego było poprawnie zbalansowane i ułożone z dbałością o ukazanie różnorodności technik oraz tekstur – ocenia Prezydent Dobrzyniecki – Na szczególne wyróżnienie zasługują wykorzystane produkty, a także prezentacja dań, której nie powstydziłyby się najlepsze polskie restauracje. Kluczowym punktem programu był również wykład Marchesi Lamberto Frescobaldiego oraz degustacja intrygujących , świetnie dobranych win.

waterwine

Wyjątkowość  obiektu Water&Wine zasługuje na niewątpliwe wyróżnienie. – dodaje Prezydent Akademii Gastronomicznej –  Mam szczerą nadzieję, iż w najbliższym czasie będę miał możliwość zorganizowania w tym miejscu spotkania członków Polskiej Akademii Gastronomicznej, by poszerzyć grono fanów unikalnego konceptu. 

Zdjęcia: Maciej Stankiewicz