Olimpiada Kawy zwycięstwo wszystkich Baristów

Opublikowano: 19-09-2009

olimpkawy.jpg

Zwyciezcy Tegorocznej Olimpiady:

GREEN COFFEE

– Michał Knap-Dam i Paweł Mędrzejewski 

COFFEE HEAVEN

– Tomek Zych i Łukasz Drapkowski 

MK CAFE

– Karolina Jabłońska i Sebastian Mielcarz

I-COFFEE

– Tomek Ozga i Jakub Gielżyński

ŚWIAT LODÓW

– Magda Tomaszewska i Justyna Gudalewicz

 

img_8969_resize.jpg

 Dla przypomnienia poniżej regulamin Olimpiady: 

Olimpiada Kawy , 14-15 września 2009, Polagra,  Poznań 

a) Zadanie Olimpiady:

    wykazanie znajomości i umiejętności zawodu Barista w czterech dyscyplinach, forma wyróżnienia najlepszych baristów z sieci jak również widowisko, nauka i dobra zabawa! 

b) Uczestnictwo:

    Dwu osobowy zespół baristów reprezentujący sieć kawiarni. Warunkiem jest stała praca w kawiarni jako barista. Trenerzy, kierownicy kawiarni, itp nie mogą brać udziału w zawodach.

c) Zasady Olimpiady:

    każda dyscyplina będzie oceniana przez akredytowanych sędziów (SCAE / WBC) Wygrywa sieć, która otrzyma łącznie największą ilość punktów.

 d) Dyscypliny / regulamin:

1. „Latte i macchiato art”

Przygotowanie i zaserwowanie 2 identycznych latte i macchiato w ciagu maksymalnie 6 minut. Oceniamy poprawną obsługę młynka, ekspresu, wygląd, identyczność, zapach, smak i czas.

Dodajemy za: najkrótszy czas = + 3 punkty, drugi = + 2 punkty, trzeci = + 1 punkt.

Odejmujemy za przekroczenie czasu: 1 -30 sekund = – 1 punkt, 31-60 sekund = – 2 punkty, powyżej 60 sekund = – 5 punktów.

2 x sędziowie techniczni + 2 x sędziowie sensoryczno – wizualni

2. “Coffee in good spirits”

Przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 8 minut dwóch Irish coffee i dwóch “signature” napojów na bazie espresso i alkoholu.

Oceniamy poprawną obsługę młynka, ekspresu, pooprawność w przygotowaniu (Irish coffee), wygląd, zapach, smak i czas.

Dodajemy za: najkrótszy czas = + 3 punkty, drugi = + 2 punkty, trzeci = + 1 punkt.

Odejmujemy za przekroczenie czasu: 1-30 sekund = – 1 punkt, 31-60 sekund = – 2 punkty, powyżej 60 sekund = – 5 punktow

2 x sędziowie techniczni + 2 x sędziowie sensoryczno – wizualni

 3. „Espresso na czas”

Przygotowanie i zaserwowanie jak największej ilości espresso w ciągu 6 minut.Oceniamy ilość, poprawność techniki przygotowania oraz wygląd (kolor / crema) i zapach.Minimalna objętość naparu = 25 ml, maksymalna objętość = 35 ml.Minimalny czas ekstrakcji = 20 sekund, maksymalny czas ekstrakcji = 30 sekund

2 x sędziowie techniczni + 2 x sędziowie wizualni

4. „Cup tasting” 8 zestawów po 3 filiżanki gdzie w dwóch jest ta sama kawa a w trzeciej inna.  Max 8 minut na wybranie filiżanek kawy różniących się od pozostałych dwóch. Kombinacja 10 gatunków kawy / identyczne  kombinacje dla każdego zawodnika.  Oceniamy ilość poprawnie wybranych filiżanek i czas.Dodajemy za najkrótszy czas = + 3 punkty, drugi = + 2 punkty, trzeci = + 1 punkt.

2 x sędziowie techniczni (czas)

img_9075_resize.jpg

 Organizacja, zasady i program zawodów – Apro Trade Sp z o.o

Sponsorzy: MTP (Międzynarodowe Targi Poznańskie), Strauss Cafe Poland / MK Cafe