Olimpiada Kawy zwycięstwo wszystkich Baristów
Opublikowano: 19-09-2009
Zwyciezcy Tegorocznej Olimpiady:
GREEN COFFEE
– Michał Knap-Dam i Paweł Mędrzejewski
COFFEE HEAVEN
– Tomek Zych i Łukasz Drapkowski
MK CAFE
– Karolina Jabłońska i Sebastian Mielcarz
I-COFFEE
– Tomek Ozga i Jakub Gielżyński
ŚWIAT LODÓW
– Magda Tomaszewska i Justyna Gudalewicz
Dla przypomnienia poniżej regulamin Olimpiady:
Olimpiada Kawy , 14-15 września 2009, Polagra, Poznań
a) Zadanie Olimpiady:
wykazanie znajomości i umiejętności zawodu Barista w czterech dyscyplinach, forma wyróżnienia najlepszych baristów z sieci jak również widowisko, nauka i dobra zabawa!
b) Uczestnictwo:
Dwu osobowy zespół baristów reprezentujący sieć kawiarni. Warunkiem jest stała praca w kawiarni jako barista. Trenerzy, kierownicy kawiarni, itp nie mogą brać udziału w zawodach.
c) Zasady Olimpiady:
każda dyscyplina będzie oceniana przez akredytowanych sędziów (SCAE / WBC) Wygrywa sieć, która otrzyma łącznie największą ilość punktów.
d) Dyscypliny / regulamin:
1. „Latte i macchiato art”
Przygotowanie i zaserwowanie 2 identycznych latte i macchiato w ciagu maksymalnie 6 minut. Oceniamy poprawną obsługę młynka, ekspresu, wygląd, identyczność, zapach, smak i czas.
Dodajemy za: najkrótszy czas = + 3 punkty, drugi = + 2 punkty, trzeci = + 1 punkt.
Odejmujemy za przekroczenie czasu: 1 -30 sekund = – 1 punkt, 31-60 sekund = – 2 punkty, powyżej 60 sekund = – 5 punktów.
2 x sędziowie techniczni + 2 x sędziowie sensoryczno – wizualni
2. “Coffee in good spirits”
Przygotowanie i zaserwowanie w ciągu maksymalnie 8 minut dwóch Irish coffee i dwóch “signature” napojów na bazie espresso i alkoholu.
Oceniamy poprawną obsługę młynka, ekspresu, pooprawność w przygotowaniu (Irish coffee), wygląd, zapach, smak i czas.
Dodajemy za: najkrótszy czas = + 3 punkty, drugi = + 2 punkty, trzeci = + 1 punkt.
Odejmujemy za przekroczenie czasu: 1-30 sekund = – 1 punkt, 31-60 sekund = – 2 punkty, powyżej 60 sekund = – 5 punktow
2 x sędziowie techniczni + 2 x sędziowie sensoryczno – wizualni
3. „Espresso na czas”
Przygotowanie i zaserwowanie jak największej ilości espresso w ciągu 6 minut.Oceniamy ilość, poprawność techniki przygotowania oraz wygląd (kolor / crema) i zapach.Minimalna objętość naparu = 25 ml, maksymalna objętość = 35 ml.Minimalny czas ekstrakcji = 20 sekund, maksymalny czas ekstrakcji = 30 sekund
2 x sędziowie techniczni + 2 x sędziowie wizualni
4. „Cup tasting” 8 zestawów po 3 filiżanki gdzie w dwóch jest ta sama kawa a w trzeciej inna. Max 8 minut na wybranie filiżanek kawy różniących się od pozostałych dwóch. Kombinacja 10 gatunków kawy / identyczne kombinacje dla każdego zawodnika. Oceniamy ilość poprawnie wybranych filiżanek i czas.Dodajemy za najkrótszy czas = + 3 punkty, drugi = + 2 punkty, trzeci = + 1 punkt.
2 x sędziowie techniczni (czas)
Organizacja, zasady i program zawodów – Apro Trade Sp z o.o
Sponsorzy: MTP (Międzynarodowe Targi Poznańskie), Strauss Cafe Poland / MK Cafe