XI edycja Konkursu Kulinarnego „Kucharz Doskonały”

Opublikowano: 01-06-2017

15

Konkurs dla osób z niepełnosprawnością intelektualną dobiegł końca! Udało się wyłonić zwycięzców, rozdać wspaniałe nagrody, ale przede wszystkim przygotować przepyszne dania, z których Jury było bardzo zadowolone. Wielka radość, pot i łzy – emocjom nie było końca! Kto zwyciężył?

14

Już sam początek konkursu zwiastował wielkie emocje. Atmosferę już od kilku tygodni stopniowo budowali patroni medialni wydarzenia, czyli Przegląd Gastronomiczny, KUKBUK, NewsGastro.pl, Radio Kampus, Poradnik Restauratora i Akademia Kulinarna, uświetniony dodatkowo przez patronat honorowy Krzysztofa Michałkiewicza, pełnomocnika rządu ds. osób niepełnosprawnych. Reprezentanci Ogólnopolskiego Stowarzyszenia  Szefów Kuchni i Cukierni stworzyli niezapomniany klimat poważnego, przede wszystkim profesjonalnego konkursu kulinarnego. Uczestnicy przygotowywali dania w fartuchach firm Kitle.pl. Stanowiska wyglądały wspaniale, wypełnione świeżymi produktami spożywczymi, ufundowanymi przez firmę Selgros Cash&Carry i Transgourment oraz Rynek Hurtowy Bronisze. Kucharzy-amatorów i zgromadzonych gości powitali gospodarz Krzysztof Kobyłecki, dyrektor Centrum Techniki Kulinarnej DORA METAL, Wiceprezes Stowarzyszenia Otwarte Drzwi Iwona Wojtczak-Grzesińska oraz prowadząca Joanna Brodzik, podkreślając rangę wydarzenia i jego terapeutyczny kontekst.

16

W końcu nastąpiło symboliczne odliczanie i dwanaście dwuosobowych drużyn, wspieranych przez niezastąpionych wolontariuszy z XIII LO im. płk. L. Lisa-Kuli, ruszyło do pracy. Mycie warzyw, siekanie, obieranie, szatkowanie, moczenie papieru ryżowego, smażenie kurczaka, krojenie go, doprawianie, dbałość o estetykę… Czteroosobowe Jury w składzie Piotr Szczygielski, Łukasz Konik, Roman Papieski i Jacek Schliske starali się  wesprzeć uczestników złotymi radami podczas ich pracy, podchodząc do ich stanowisk, a nawet zadając podchwytliwe pytania. Joanna Brodzik wspierała kucharzy i służyła dobrą radą, stała się nieocenionym lekarstwem na konkursowy stres i presję.

W czasie gdy kucharze walczyli o jak najlepszy smak i wygląd swoich dań, w sali obok na zebranych gości czekał pyszny poczęstunek przygotowany przez Kuchnię Czerwony Rower. Ponadto przy okazji odbyły się dwa bardzo interesujące wydarzenia – warsztaty z dietetyki, które poprowadziła Karolina Kryszkiewicz z Fundacji MEDICOVER, oraz wegański pokaz kulinarny Piotra Henschke z Akademii Kulinarnej Zjedz Buraków, prowadzonej przez Fundację Międzynarodowy Ruch Na Rzecz Zwierząt VIVA! 

13

Gdy konkurs dobiegał końca, emocje sięgały zenitu. Tym razem to Jury koncentrowało się i oceniało potrawy, a wśród uczestników zawodów zapanowało rozluźnienie i optymizm. Wreszcie Joanna Brodzik oznajmiła: „Uwaga, znamy wyniki!”. Zwycięzcami konkursu zostali perfekcyjni tego dnia reprezentanci Zespołu Szkół Specjalnych nr 89. Drugie miejsce przypadło kucharzom-amatorom ze Środowiskowego Domu Samopomocy typu AB Stowarzyszenia Otwarte Drzwi, trzecie zaś uczniom Zespołowi Szkół Specjalnych nr 38. 

Nagrody główne, ufundowane przez m.st. Warszawa i firmę Zepter International Poland, wręczyli Tomasz Malara, Dyrektor Centrum Edukacji Zepter Polska, naczelnik Urzędu m.st. Warszawy Donata Kończyk i kierownik Działu Integracji Społecznej Niepełnosprawnych z Warszawskiego Centrum Pomocy Rodzinie Urszula Kujawska. Nagrody dodatkowe, w tym roczne prenumeraty Akademii Kulinarnej, książki kulinarne z wydawnictwa Bellona oraz książki z autografem podarowane przez mistrza kulinarnego Roberta Sowę wręczyła Katarzyna Niedźwiedzka, koordynator konkursu. 

Zwycięzcom i wszystkim pozostałym, równie dzielnym uczestnikom XI edycji konkursu Kucharz Doskonały składamy serdecznie gratulacje. Zapraszamy także do galerii zdjęć, którą znaleźć można na profilu społecznościowym konkursu: https://www.facebook.com/KucharzDoskonaly2017

Do zobaczenia w przyszłym roku!

Zrzut ekranu 2017-06-01 o 08.07.51