XII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

Opublikowano: 25-08-2017

untitled (471 of 226)

odbyły się w miejscu kształcenia profesjonalistów, wdrażania nowych technologii i wymiany doświadczeń – w Studiu Kulinarnym mieszczącym się w siedzibie firmy RM GASTRO – producenta urządzeń gastronomicznych Ustroń, ul. Sportowa 15a www.rmgastro.pl 

XII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny zorganizowane zostały przez Leszka Makulskiego przy wsparciu i pomocy merytorycznej Gromady Górali na Śląsku Cieszyńskim i Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni. Współorganizatorem Konkursu była firma RM Gastro której szefem jest już zaprzyjaźniony z organizatorami David Riedel.

Rywalizacja kucharzy była na najwyższym poziomie i bardzo wyrównana. Rolę gospodarza miejsca konkursu pełnił  Krzysztof Gawlik – nadworny kucharz z  „RM Gastro”  z Bartkiem Kubicą, Olgą Bajak i innymi pracownikami RM GASTRO.

untitled (452 of 226)

Jury i w tej edycji było międzynarodowe:

Nazwiska Sędziów Profesjonalistów na XII Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny 

Przewodniczący Jury;

Andrzej Bryk

Vice-przewodniczący;

Krzysztof Gawlik

Sekretarz ;

Jacek Zięba

Członkowie jury;

Thierry  Ayel  – Francja

Wojciech Balicki

Szczygielski Piotr koordynator OSSKiC

Mariusz Jeznach

Jacek Schliske

Mariusz Nowicki

Techniczny – czas:  Maciek Kołodziejczyk

Lista drużyn zakwalifikowanych do XII Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny i Święto Baraniny 12 sierpnia 2017 Ustroń.

  1. Dawid Zagrzywiec, Piotr Gipsiak, hotel  „COUTYARD by Marriott” Warszawa
  2. Przemysław Kopania, Diana Olechnowicz, rest.  „La Brasserie Moderne” Warszawa 
  3. Adam Kowalewski, Marcin Dembski, hotel „Zamek Gniew”
  4. Michał Kozłowski, Bartosz Fabiś, rest.  „Nifty No.20” hotel Puro Poznań
  5. Dmitr Petrov, Paulina Pustelnik, hotel „Qubus” Bielsko Biała
  6. Emil Klimas, Dawid Feist, rest.  „Cucina” Poznań

Drużyną rezerwową byli: Przemysław Gościniak, Bartłomiej Kornacki , rest Pasja i Smak Chorzów

Wyniki XII Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny Święto baraniny Ustroń

1 miejsce

Emil Kilmas, Dawid Feist    rest Cucina Poznań

 Zwycięska ekipa startuje automatycznie w półfinale w Kulinarnym Pucharze Polski w Poznaniu

2 miejsce

Michał Kozłowski, Bartosz Fabiś   rest Nifty No 20 Poznań

3 miejsce

Dawid Zagrzywiec, Piotr Gipsiak  hotel Cutyard by Marriott Warszawa

Nagroda specjalna „kryształowa czara” od Pełnomocnika Haccp, za przestrzeganie wymogów Haccp na stanowisku pracy dla:

Dmitr Petrov, Paulina Pustelnik, hotel „Qubus” Bielsko Biała

Puchar  Prezesa Zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni za najlepszą aranżację na talerzu:

Przemysław Kopania, Diana Olechnowicz, rest.  „La Brasserie Moderne” Warszawa 

Tym którzy pomogli w perfekcyjnej organizacji Mistrzostw, fundatorom pięknych nagród i innym niewymienionym – pięknie dziękujemy.  

untitled (562 of 226)

Podsumowanie i opinia głównego organizatora Leszka Makulskiego:

XII Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny. Tegoroczna XII edycja Mistrzostw Polski w podawaniu baraniny, podobnie jak wszystkie poprzednie stała na bardzo wysokim poziomie. Ilość technik kulinarnych użytych przez ekipy startujące do przygotowania dań konkursowych była bardzo duża i interesująca. Wszyscy zawodnicy stanęli na wysokości zadania, za co jako organizator chciałem im z tego miejsca pogratulować. Kontrastując z innymi rodzajami mięs jagnięcina jest dość trudnym elementem w przygotowaniu, a do dobrego przyrządzenia trzeba nie tylko wiedzy, ale przede wszystkim doświadczenia. Tym bardziej gratuluję wygranej ekipie z Poznania w składzie; Emil Klimas. Dawid Feist, a na Kulinarnym Pucharze Polski w Poznaniu będę Was mocno dopingował. Wszystkim startującym ekipom kucharskim dziękuję za rywalizację i życzę samych sukcesów zarówno tych na polu zawodowym, jak i prywatnym. Z pozdrowieniami, Leszek Makulski

Inne informacje dot. Mistrzostw znajdują się  na portalach gastronomicznych na www.gorale.ustron.pl  i na facebooku https://www.facebook.com/BaraninaJagniecina  . Zdjęcia na fb Francja na talerzu

untitled (663 of 226)

Udało się i w tym roku zorganizować konferencję, a raczej Panel dyskusyjny, To zasługa Prof. Bronisława Borysa, za co serdecznie dziękujemy. Odbyła się ona o godz. 10 w Uzdrowisko S.A. w obiekcie Uzdrowiska S.A – hotelu Wilga  Uzdrowisko S.A. włożyło sporo wysiłku, by konferencja odbyła się w warunkach komfortowych, za co serdecznie dziękujemy. Dziękujemy również za noclegi. Komitet naukowo-organizacyjny panelu dyskusyjnego:

Honorowi przewodniczący: prof. dr hab. Daniel Kadłubiec, prof. dr hab. Roman Niżnikowski, prof. dr hab. Maciej Pompa Roborzyński, 

Przewodniczący: prof. dr hab. Bronisław Borys oraz dr hab. Marek Rembierz i dr Andrzej Wojcieszek

Oczekujemy, że jak co roku pojawi się w czasopiśmie naukowym relacja napisana przez prof. Bronisława Borysa. Nieoficjalny komunikat brzmi, że ustalono, że jagnięcina jest najzdrowszy mięsem. Konferencja odbyła się jak zwykle bardzo sprawnie i w bardzo dobrej atmosferze. Zakomunikowano nam, że jeden wniosek z panelu był jednogłośnie zgodny: Jagnięcina jest najzdrowszym mięsem :-)

untitled (496 of 226)

Święto baraniny- na Rynku

Natomiast część nazwana medialno – gastronomiczno – folklorystyczna Święto baraniny- odbyła się po raz trzeci na RYNKU i można ją było oglądać OnLine – www.ustron.pl/kamera/  tym razem z przekazem głosowym. Na scenie w pojawili się dodatkowo w pięknych strojach: Agata Czudek,  Andrzej Wojcieszek , Stanisław Jaskułka. 

Naczelnik Wydziału Promocji i …. z Urzędu Miasta a też organizatorzy Leszek  Makulski z Janem Sztefkiem otworzyli Święto baraniny. A zaczęło się wszystko bardzo głośno.  Jak zwykle od wystrzału  armaty Czesia Kanafka z Bładnic, którą odpalił zaprzyjaźniony z organizatorami Piotr Lenart w stroju Napoleona, a do wiwatu i dla spotęgowania doniosłości wydarzenia strzelali do wiwatu zbójnicy, górale i ich przyjaciele z Bractwa kurkowego. 

Potem do popisów oratorskich przystąpił Stanisław Jaskułka jako konferansjer. Pierwszy jak zwykle wystąpił Zespół śpiewaczy GRONIE, który rozpoczął część artystyczną Święta baraniny. Rozpoczynali dostosowanymi do imprezy pieśniami o owcach, zbójnikach itd. 

Jednak największym powodzeniem cieszyła się zagródka z owcami  mgr inż. Karola Zorychty, a jego wykonany przed sceną pokaz strzyżenia owcy skupił uwagę rekordową ilość widzów a szczególnie dzieci, które chwilę przedtem zakończyły konkurs plastyczny. Pan mgr inż. Karol Zorychta miał tym razem do pomocy 2 asystentki – stażystki, w jego gospodarstwie w niedalekim Dzięgielowie. 

Imprezę na Rynku prowadził bezbłędnie niezmordowany Stanisław Jaskułka, który nie tylko zapowiadał, ale ku zdumieniu widzów popisywał się ogromną wiedzą o pasterstwie, historii kuracji żęntycowych i historii hutniczej Ustronia.  Opowiadał o medycynie góralskiej, kuchni góralskiej, sypał kawałami i włączał się ze śpiewem. 

Na scenie grały uznane kapele góralskie; Kapela HORA Szczepana Karwowskiego, TORKA podtrzymująca tradycję występów na Święcie baraniny swego lidera ś.p. Kaza Nędzy Urbasia. Imprezę kończyła Kapela Polandia, która z pomocą bębnów kwitowała zwycięzców Konkursu kulinarnego. Odbył się jak zwykle wspomniany wyżej konkurs plastyczny dla dzieci w Bibliotece Miejskiej. Relacja znajduje się w osobnym pliku na www.gorale.ustron.pl. Na stoiskach gastronomicznych królowała jagnięcina. Było z pewnością tym razem dość jagnięciny: a więc pieczenie,  gulasz, pierogi i symbolicznie – baran na rożnie itd.  

untitled (634 of 226)

Było stoisko z jagnięciną aż z Pienin ”Baran po Szczawnicku” . Kolejek tym razem dużych nie było, gdyż było więcej stoisk z jagnięciną. W tej edycji było dużo więcej stoisk z rzemiosłem i sztuką. Odnotować też należy wykład Marka Pająka z polskiej firmy POLMOS Siedlce o wysublimowanym smakowaniu dobrych trunków połączony z degustacją.

Jak również spotkanie w Karczmie góralskiej, które odbyło się na zakończenie Święta baraniny z udziałem kapeli TORKA. Podano znakomite dania regionalne. Impreza cieszyła się ogromnym powodzeniem. Były tłumy ludzi. Nie zabrakło w tym roku jagnięciny. Nie było o dziwo w tym roku uwag krytycznych, co może budzić niepokój organizatorów.

untitled (611 of 226)

Celem głównym Święta baraniny i Mistrzostw Konkursu jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o polskim mięsie jagnięcym i baranim, a to też w celu ratowania przez wypasanie hal górskich, – prezentacja kultury góralskiej w tym owczarstwa, muzyki, plastyki, rękodzieła itd. .. a też i symbolicznego zbójnictwa. 

S E R D E C Z N I E   DZIĘKUJEMY 

za wsparcie, poparcie i życzliwość

Jesteśmy przekonani, że zgodzicie się Państwo z opinią, że to właśnie Święto baraniny i Mistrzostwa polski w podawaniu baraniny przywróciło jagnięcinę do łask

Leszek Makulski i Jan Sztefek 

Zdjęcia:

Elżbieta Włodarczyk – Ayel / „fot. Radosław Krzempek dla RM GASTRO”.