Znamy zwycięzców 9. edycji Wine & Food Noble Night

Opublikowano: 19-09-2016

Za nami jeden z bodajże najtrudniejszych konkursów kulinarnych w Polsce. 17 września już po raz
9. miała miejsce Gala Wine & Food Noble Night. 

W tym roku w głosowaniu publiczności najwięcej głosów zdobyli:

Szef Kuchni Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu w kategorii NAJLEPSZA PRZYSTAWKA

oraz Szef Kuchni Tomasz Dziura z restauracji Andromeda Alfa w Krakowie w kategorii NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE.

_dsc4648

Na obu czeka staż w restauracji Arzak (trzy gwiazdki Michelin) w San Sebastian w Hiszpanii ufundowany przez Akademię Gastronomiczną w Polsce. 

DRUGIE MIEJSCE W KATEGORII NAJLEPSZA PRZYSTAWKA zajął: Szef Kuchni Janusz Fic z restauracji Dwór Sieraków w Dobczycach a  TRZECIE: Szef Kuchni Tomasz Dziura z restauracji Andromeda Alfa
w Krakowie. W kategorii NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE DRUGIE MIEJSCE zajął: Szef Kuchni Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu a TRZECIE: Szef Kuchni Mariusz Bizub z restauracji Zakopiańska w Zakopanem.

_dsc0094

Osobna ocena należała do grona jury profesjonalnego, które oceniało dania na zasadzie ślepej próby, czyli nie znając autorów przygotowanych potraw. W skład kapituły wchodzili: Adam Chrząstowski (Przewodniczący Jury, mówiący o sobie: „felietonista w prasie branżowej, z wykształcenia filozof, chodzący dowód na to, że w kuchni myślenie pomaga”), Justyna Adamczyk (redaktor naczelna Gault&Millau Polska), Maciej Dobrzyniecki (Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce), Maciej Majewski (laureat zeszłorocznej nagrody za najlepszą przystawkę oraz nagrody specjalnej przyznawanej przez Żółty Przewodnik Gault & Millau), Paweł Oszczyk (Szef Kuchni La Rotisserie w Warszawie) oraz Jarek Uściński (doświadczony restaurator i szef kuchni dzielący się swoja wiedzą, jako trener reprezentacji juniorów na olimpiadzie kulinarnej). Biorąc pod uwagę smaki, dobór technik i estetykę podania zdecydowali o zwycięstwie  Szefa Kuchni Łukasza Budzika z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu. W nagrodę pojedzie na pięciodniowy staż w paryskiej restauracji Guy Savoy, posiadającej trzy gwiazdki Michelin. Fundatorem nagrody jest Gault & Millau Polska.

_dsc0075

Słodkim zwieńczeniem wieczoru był deser serwowany poza konkursem w formule popisu mistrzowskiego. W tym roku zaproszenie przyjęły trzy znakomite warszawskie restauracje.
Swoje słodkie propozycje zaprezentowali: Rafał Gajownik – Szef Cukierni Restauracji Belvedere Łazienki Królewskie, Robert Skubisz – Szef kuchni w restauracji Amber Room, Paweł Oszczyk – Szef kuchni w La Rotisserie (Mamaison Hotel Le Regina).

Finałowa Gala była zwieńczeniem konkursu, do którego stanęło 12 najlepszych restauracji w Polsce: 

  1. 511 Restaurant&Bar
  2. Andromeda Alfa
  3. Arte Restaurant&Bar
  4. Cucina
  5. delight andel’s  by Vienna House Łódź
  6. Dwór Sieraków
  7. La Cantina
  8. Mennicza Fusion
  9. Naturel
  10. Qualita
  11. Toccata
  12. Zakopiańska

Postawione zostało przed nimi nie lada wyzwanie. 7-osobowe zespoły na czele z Szefami Kuchni musiały przygotować na żywo aż 700 porcji łącznie przystawek i dań głównych.

nob-2157

Wszystkim daniom towarzyszyły wyborne wina Winkolekcji oraz degustacja trunków skomponowanych zgodnie z ideą food pairingu przez firmę Diageo.

Każdego roku, Noble Concierge, która jest zarazem organizatorem konkursu, jak i producentem gali, proponuje inną stylistykę wieczoru. Tegoroczny Wine & Food Noble Night był niebywałą ucztą smaków natury. Szczególną inspirację stanowiła zaś idea terroir. Goście zostali zabrani do świata, w którym mogli poznać niezwykłość ziemi, jej żywiołów i darów.

Więcej informacji o Wine & Food Noble Night

www.noblenight.pl