Znamy zwycięzców 9. edycji Wine & Food Noble Night
Opublikowano: 19-09-2016
Za nami jeden z bodajże najtrudniejszych konkursów kulinarnych w Polsce. 17 września już po raz
9. miała miejsce Gala Wine & Food Noble Night.
W tym roku w głosowaniu publiczności najwięcej głosów zdobyli:
Szef Kuchni Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu w kategorii NAJLEPSZA PRZYSTAWKA
oraz Szef Kuchni Tomasz Dziura z restauracji Andromeda Alfa w Krakowie w kategorii NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE.
Na obu czeka staż w restauracji Arzak (trzy gwiazdki Michelin) w San Sebastian w Hiszpanii ufundowany przez Akademię Gastronomiczną w Polsce.
DRUGIE MIEJSCE W KATEGORII NAJLEPSZA PRZYSTAWKA zajął: Szef Kuchni Janusz Fic z restauracji Dwór Sieraków w Dobczycach a TRZECIE: Szef Kuchni Tomasz Dziura z restauracji Andromeda Alfa
w Krakowie. W kategorii NAJLEPSZE DANIE GŁÓWNE DRUGIE MIEJSCE zajął: Szef Kuchni Łukasz Budzik z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu a TRZECIE: Szef Kuchni Mariusz Bizub z restauracji Zakopiańska w Zakopanem.
Osobna ocena należała do grona jury profesjonalnego, które oceniało dania na zasadzie ślepej próby, czyli nie znając autorów przygotowanych potraw. W skład kapituły wchodzili: Adam Chrząstowski (Przewodniczący Jury, mówiący o sobie: „felietonista w prasie branżowej, z wykształcenia filozof, chodzący dowód na to, że w kuchni myślenie pomaga”), Justyna Adamczyk (redaktor naczelna Gault&Millau Polska), Maciej Dobrzyniecki (Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce), Maciej Majewski (laureat zeszłorocznej nagrody za najlepszą przystawkę oraz nagrody specjalnej przyznawanej przez Żółty Przewodnik Gault & Millau), Paweł Oszczyk (Szef Kuchni La Rotisserie w Warszawie) oraz Jarek Uściński (doświadczony restaurator i szef kuchni dzielący się swoja wiedzą, jako trener reprezentacji juniorów na olimpiadzie kulinarnej). Biorąc pod uwagę smaki, dobór technik i estetykę podania zdecydowali o zwycięstwie Szefa Kuchni Łukasza Budzika z restauracji Mennicza Fusion we Wrocławiu. W nagrodę pojedzie na pięciodniowy staż w paryskiej restauracji Guy Savoy, posiadającej trzy gwiazdki Michelin. Fundatorem nagrody jest Gault & Millau Polska.
Słodkim zwieńczeniem wieczoru był deser serwowany poza konkursem w formule popisu mistrzowskiego. W tym roku zaproszenie przyjęły trzy znakomite warszawskie restauracje.
Swoje słodkie propozycje zaprezentowali: Rafał Gajownik – Szef Cukierni Restauracji Belvedere Łazienki Królewskie, Robert Skubisz – Szef kuchni w restauracji Amber Room, Paweł Oszczyk – Szef kuchni w La Rotisserie (Mamaison Hotel Le Regina).
Finałowa Gala była zwieńczeniem konkursu, do którego stanęło 12 najlepszych restauracji w Polsce:
- 511 Restaurant&Bar
- Andromeda Alfa
- Arte Restaurant&Bar
- Cucina
- delight andel’s by Vienna House Łódź
- Dwór Sieraków
- La Cantina
- Mennicza Fusion
- Naturel
- Qualita
- Toccata
- Zakopiańska
Postawione zostało przed nimi nie lada wyzwanie. 7-osobowe zespoły na czele z Szefami Kuchni musiały przygotować na żywo aż 700 porcji łącznie przystawek i dań głównych.
Wszystkim daniom towarzyszyły wyborne wina Winkolekcji oraz degustacja trunków skomponowanych zgodnie z ideą food pairingu przez firmę Diageo.
Każdego roku, Noble Concierge, która jest zarazem organizatorem konkursu, jak i producentem gali, proponuje inną stylistykę wieczoru. Tegoroczny Wine & Food Noble Night był niebywałą ucztą smaków natury. Szczególną inspirację stanowiła zaś idea terroir. Goście zostali zabrani do świata, w którym mogli poznać niezwykłość ziemi, jej żywiołów i darów.
Więcej informacji o Wine & Food Noble Night
www.noblenight.pl