6 edycja The Best Chef Awards by Perlage

Opublikowano: 28-07-2022

W dniach 18-20 września w Madrycie odbędzie się szósta edycja The Best Chef Awards by Perlage przy wsparciu Rady Miasta Madrytu oraz Wspólnoty Madrytu i zgromadzi w stolicy Hiszpanii śmietankę świata kulinarnego.

Główne wydarzenia odbędą się w Casino de Madrid, Teatro Goya, Palacio de Cibeles i siedzibie Wspólnoty Madrytu.

Wspaniałe spotkanie przez trzy dni będzie prawdziwym magnesem, który przyciągnie uwagę międzynarodowych gości i zgromadzi śmietankę światowej gastronomii, szefów kuchni, dziennikarzy i gastronomię ponad 30 narodowości.
W niedzielę 18 września w Casino de Madrid odbędą się dwa gorące panele dyskusyjne w ramach sekcji Area Talks, w których wezmą udział: Diego Guerrero, Fatmata Binta, Alena Solodovichenko, Rafael Tonon i Geeta Bansal. Zaś Alex Atala, Eric Vildgaard, Leonor Espinosa, Alexandra Forbes i Dabiz Muñoz obiecują podczas rozmowy nie wzbudzać obojętności i kwestionować granice poprawności politycznej.

Przez cały drugi dzień amatorzy i profesjonaliści będą szukać odpowiedzi i inspiracji w rozmowach i pokazach kulinarnych, które Goya Theatre będzie gościł pod ogólną nazwą Food Meets Science, kolejnej sekcji edukacyjnej The Best Chef. Osobą odpowiedzialną za przełamanie lodów będzie Eduard Xatruch, który zaprezentuje awangardowe techniki Disfrutar. Następnie na scenie pojawi się Shai Hayman (Przedefiniuj mięso), pokazujący nam historię NEW-MEATTM. Następnie będzie okazja do odkrycia równowagi między innowacją a tradycją w pizzy autorstwa Franco Pepe (Pepe in Grani), zdobywcy nagrody The Best Chef Pizza Award 2021 powered by Molini Pizzuti. Tuż przed obiadem jako aperitif posłużą pomysły zaproponowane przez Johna Feeneya i Joke’a Putseya (Custom Culinary®) dotyczące postępu w dziedzinie zrównoważonego rozwoju poprzez ponowne przemyślenie koncepcji marnowania żywności.

Po przerwie przemówienie Darrina Daniela, dyrektora wykonawczego Cup of Excellence. Podąży za nim Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), który rzuci publiczności wyzwanie, aby zastanowiła się, jak i co będziemy jeść w przyszłości. Następnie Hektor Monroy (Ron Matusalem) wraz z Foodpairing® pokażą nam, jak naukowo odkrywać najbardziej zaskakujące kombinacje żywności.

Japonka Natsuko Shoji (Été) i jej showcooking. Następnie Massimo Bottura (Osteria Francescana) i Jessica Rosval (Casa Maria Luigia) zaprezentują prawdziwą „Siłę Żywności”, a kolejno Valentin Platter, Jürgen Graf i Martin Buchholtz, odkryją dla nas ewolucję wina na lepszą przyszłość.
Wreszcie, Antonio Bachour (Bachour Coral Gables), zwycięzca The Best Chef Pastry Awards 2018 by Valrhona, dołoży wisienkę na torcie podczas Food Meets Science, prezentując scenę cukierniczą w nadchodzących latach.

„Danie główne” pojawi się jednak we wtorek 20 września, w dniu, w którym w Kryształowej Galerii Palacio de Cibeles, siedzibie Rady Miasta Madrytu, odbędzie się długo oczekiwana i efektowna gala, podczas której podane zostanie nazwisko najlepszego szefa kuchni na świecie.

Joan Roca (El Celler de Can Roca, Girona) był w 2017 roku pierwszym profesjonalistą uznanym przez The Best Chef Awards najlepszym szefem kuchni na świecie. Rok później odnowił tytuł, a potem takie wyróżnienie trafiło do jego kolegów Björna Frantzéna (Frantzén, Sztokholm), następnie Rene Redzepiego (Noma, Kopenhaga) i Dabiza Muñoza (DiverXO, Madryt).