17 krajów wystąpi w Bocuse d’Or Europe w Tallinie!

Opublikowano: 05-09-2020

W dniach 15 – 16 października 17 europejskich szefów kuchni weźmie udział w Bocuse d’Or Europe w Tallinie w Estonii. Dziesięciu najlepszych zakwalifikuje się do wielkiego finału, który odbędzie się 1 i 2 czerwca 2021 w Lyonie (Francja). Honorowym Prezydentem konkursu jest brytyjska ikona kulinarna Clare Smyth.

Clare Smyth otworzyła swoją pierwszą solową restaurację Core w sierpniu 2017 r. Zaledwie osiem miesięcy po otwarciu Core została uznana za najlepszą restaurację przez GQ Food and Drink Awards, a Clare została uznana za najlepszą szefową kuchni na świecie przez World’s 50 Best Restaurants. W maju Clare zorganizowała prywatne przyjęcie weselne z okazji królewskiego ślubu Meghan i Harrego, które ugruntowało jej reputację kulinarnej ikony Wielkiej Brytanii.

To wielki zaszczyt zostać wybrany na honorowego prezydenta Bocuse d’Or Europe, wydarzenia, które skupia najlepszych młodych szefów kuchni z całej Europy– mówi Clare Smyth. Naprawdę nie mogę się doczekać doświadczenia profesjonalizmu i umiejętności, które zaprezentują szefowie kuchni, także zobaczenia w Tallinie! – dodała.

Clare Smyth za stołem honorowym towarzyszyć będzie przewodniczący jury Philip Tessier, który sam zdobył srebro w konkursie Bocuse d’Or w 2015 roku oraz zasiadał w jury podczas polskiej selekcji Bocuse d’Or 2019.

W siódmej edycji europejskiej wybrano 17 uczestników:

 

Bocuse d’or Europe odbywa się od 15 do 16 października w Saku Suurhall w Tallinie. Wydarzenie będzie transmitowane na żywo na oficjalnej stronie bocusedor.com oraz w kanałach sieci społecznościowej Bocuse d’Or. Tak więc wszyscy fani i miłośnicy jedzenia mogą śledzić konkurencję pomimo ograniczeń Covid-19.