Apetyt i apatia – Festiwal Przemiany.

Opublikowano: 26-09-2019

APETYT I APATIA – Festiwal Przemiany

Hamburger wyhodowany w laboratorium. Creme brûlée ze świerszczami. Makaron z larw mącznika. Czy to menu z niedalekiej przyszłości? Zarezerwuj czas na tegoroczny Festiwal Przemiany, poświęcony żywności jutra. To 4 dni twórczej aktywności pod hasłem „Apetyt i apatia” – wystawa, wykłady, warsztaty, panele dyskusyjne, filmy, koncerty. 3-6 października, Centrum Nauki Kopernik. Wstęp wolny.

Jaka czeka nas przyszłość? Nieposkromiony apetyt zawiódł ludzkość w ślepą uliczkę. Produkując coraz więcej żywności, przyczyniliśmy się do zniszczenia naturalnego środowiska. Uśpieni sytością, popadliśmy w apatię. To ostatni moment, by się z niej otrząsnąć i spróbować ocalić planetę. Nauka i technika dostarczają nam narzędzi. Od nas zależy, jak je wykorzystamy. 

Podczas festiwalu poznamy rezultaty najnowszych badań oraz nowe technologie odmieniające przemysł rolno-spożywczy. Zderzymy trendy, dane, wynalazki i innowacje ze zmianami społecznymi zachodzącymi pod ich wpływem. Smacznego!
W programie: 

wystawa Uśpieni sytością
Głodowa książka kucharska, bistro in vitro, artystyczne spekulacje kulinarne. Wystawa to trzeźwe spojrzenie na fakty związane z globalną produkcją, dystrybucją i marnowaniem jedzenia. 
KitchenLab
To szczególna przestrzeń na wystawie Uśpieni sytością. Można tu samodzielnie sklonować roślinę, zaszczepić jabłoń, poznać technikę hodowli komórkowej mięsa.

wykłady
Koert van Mensvoort o spekulatywnej przyszłości żywności. Chloé Rutzerveld o projektowaniu żywności na styku nauki, techniki i designu. Christopher Bryant o stosunku ludzi do mięsa hodowanego komórkowo i innych nowych rodzajów żywności.

wspólny stół
Komercjalizacja nowych produktów, suplementy, dieta funkcjonalna, kulinarne mody. Szansa, by poznać etyczne, społeczno-polityczne i ekonomiczne wątpliwości dotyczące najpopularniejszych kandydatów na żywność przyszłości.

kino Przemian

Codzienna dawka dokumentów, pozwalających spojrzeć na problematykę festiwalu z wielu rożnych perspektyw.

panele dyskusyjne

Diety. Lokalność. Jedzenie sztuczne i naturalne. Żywnościowy design. Influencerzy „od kuchni”. Aktualne tematy, trudne pytania, najnowsza wiedza naukowa. Okazja, by posłuchać ekspertów i porozmawiać z nimi.

science espresso
Żywność funkcjonalna. Psychologia jedzenia. Zmiany klimatyczne.
Kameralne spotkania ze specjalistami, reprezentującymi różne dziedziny. Luźna atmosfera i możliwość indywidualnej rozmowy.

warsztaty
Nowatorskie metody konserwacji. Ślad węglowy. Pleśń i bakterie.
Solidna dawka naukowych nowości i szansa zdobycia przydatnych, praktycznych umiejętności.

Mity i memy
Analiza kilku najpowszechniejszych mitów o żywności i próba stworzenia pozytywnych memów wokół rzetelnej wiedzy naukowej. 


koncerty
Natalie Beridze (3.10), Zamilska (4.10), Wojciech Bąkowski (5.10), di.ARIA/ SJØGREN/ WRONG DIALS (5.10), Paweł Szamburski (6.10). 

Szczegółowy program:
www.festiwalprzemiany.pl