Bocuse d’Or Poland 2015

Opublikowano: 07-10-2015

logo

8 listopada w Warszawie odbędą się eliminacje Bocuse d’Or Poland 2015. Międzynarodowe jury, w skład którego wchodzą mistrzowie francuskiej kuchni – Michel Roth i François Adamski, wyłoni najlepszego kucharza w Polsce. Zwycięzca polskich eliminacji będzie reprezentował nasz kraj na europejskim etapie konkursu oraz będzie miał szansę na zakwalifikowanie się do finału światowego, który odbędzie się w Lyonie w styczniu 2017 roku. 

statuetka

Bocuse d’Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie, powołany do życia  w 1987 roku przez Paula Bocuse – wybitnego szefa kuchni, ojca ruchu nouvelle cuisine. W organizowanym co dwa lata konkursie bierze udział kilkadziesiąt krajów z Europy, Azji i Ameryki. Każdy z krajów wyłania swojego reprezentanta w krajowych eliminacjach. Następnie, zwycięzcy z poszczególnych krajów walczą o jak najwyższe miejsce w rozgrywkach na poziomie kontynentalnym, aby zmierzyć się w spektakularnym, światowym finale konkursu w Lyonie.

ilustracja konkursu_historia konkursu

W Polsce, w tym roku konkurs organizowany jest w ramach Tygodnia Smaków Francuskich – festiwalu kulinarnego, nad którym honorowy patronat objęła Ambasada Francji. Tegoroczna edycja będzie wyjątkowa także za sprawą niezwykłych gości. W jury konkursu zasiądą dwaj nagrodzeni gwiazdkami Przewodnika Michelin mistrzowie kuchni – Michel Roth i François Adamski, którzy są zwycięzcami Bocuse d’Or z lat 1991 i 2001. Francuscy goście ocenią i wybiorą najlepszego polskiego kucharza, który na dalszym etapie kulinarnej olimpiady będzie również miał okazję szkolić się pod okiem wybitnych szefów.

15766664023_5a2d46a56e_z
Tak wymagający konkurs wymaga od kucharzy ogromnej dyscypliny, wielu godzin przygotowań i doskonalenia technik kulinarnych, dlatego wszystkie wskazówki mentora są niezwykle cenne.

Gorąca rywalizacja…

Do eliminacji mogli się zgłoszać profesjonalni kucharze, którzy mają nie mniej niż 23 lata w dniu finałów (a więc 21 przystępując do selekcji krajowych). Każdy zespół biorący udział w polskich eliminacjach powinien składać się dwóch kucharzy – szefa (chef) i jego asystenta (commis). W tym roku zadaniem konkursowym jest przygotowanie dwóch dań: mięsnego – z udźcem sarnim, kaszą gryczaną i dwoma dowolnymi składnikami oraz rybnego z flądrą, koprem włoskim, kaparami i również dwoma dowolnymi dodatkami. Oba dania powinny być przygotowane w zgodzie z najnowszymi światowymi trendami w zakresie zdrowego odżywiania, a jednocześnie nawiązywać do regionalnej kuchni polskiej. W ciągu pięciu godzin kucharze i ich asystenci muszą przygotować od podstaw 12 talerzy dania mięsnego oraz 12 dania rybnego.

Materiały prasowe Bocuse d'Or_USA_danie mięsne

 

Zasady selekcji są bardzo surowe – każde spóźnienie skutkuje utratą cennych punktów. Gorąca rywalizacja odbywa się
w obecności żywiołowo reagującej publiczności. 

Informacje organizacyjne

Konkurs odbędzie się 8 listopada 2015 roku w godzinach 8.00-19.00 w Centrum Techniki Kulinarnej DORA METAL przy ul. Racjonalizacji 5 w Warszawie. 

Organizatorem tegorocznej edycji konkursu jest firma Cenit Polska oraz Akademia Bocuse d’Or Poland

Paul Bocuse – twórca konkursu Bocuse d’Or, wybitny szef kuchni nazywany „papieżem francuskiej sztuki kulinarnej” oraz „ojcem ruchu nouvelle cuisine.”

Od ponad pół wieku mistrz Bocuse przyczynia się do rozwoju gastronomii nie tylko we Francji, ale i na całym świecie. Jest właścicielem renomowanych restauracji w pobliżu Lyonu – francuskiej stolicy gastronomii, a także założycielem i honorowym prezydentem elitarnej szkoły hotelarsko-gastronomicznej. 

Paul Bocuse urodził się w Collonges-au-Mont-d’Or w 1926 roku. W jego rodzinie tradycje kulinarne przekazywane były z ojca na syna już od XVII wieku, dlatego nikogo nie zdziwiło, iż młody Paul zapragnął zostać szefem kuchni. Swoją pierwszą gwiazdkę “Przewodnika Michelin” zdobył już w wieku 32 lat, a niespełna trzy lata później otrzymał prestiżowy tytuł Meilleur Ouvrier de France, którym honorowani są najlepsi rzemieślnicy Francji.
W roku 1960 stworzył elegancką restaurację w zabytkowej tawernie swojego ojca. Restauracja ta w szybkim tempie odniosła spektakularny sukces i również znalazła się w sławetnym “Przewodniku Michelin”. Ukoronowaniem pracy i wybitnych osiągnięć kulinarnych Paula Bocuse była trzecia gwiazdka Michelin, którą zdobył w 1965 roku. W roku 1987 powołał do życia najbardziej prestiżowy, międzynarodowy konkurs kulinarny – Bocuse d’Or, podczas którego kucharze walczą o najważniejsze trofeum gastronomiczne na świecie.

W roku 1989 Paul Bocuse został wybrany kucharzem stulecia przez przewodnik „Gault et Millau”, a w 2010 roku taki sam tytuł przyznał mu Amerykański Instytut Kulinarny. Dziś jest jednym z najbardziej utytułowanych szefów kuchni na całym świecie. Wciąż aktywnie działa jako Prezydent Honorowy konkursu Bocuse d’Or.

O konkursie Bocuse d’Or

Bocuse d’Or to najważniejszy i najbardziej prestiżowy konkurs dla szefów kuchni z całego świata. Jego historia sięga 1987 roku, kiedy to w Lyonie – stolicy francuskiej gastronomii – Paul Bocuse, ceniony na całym świecie szef kuchni, zorganizował niezwykle widowiskowy konkurs kulinarny z udziałem jurorów i publiczności. Zainspirowało go ogromne zainteresowanie, jakie wzbudziły targi kulinarne, które odbyły się w Lyonie kilka lat wcześniej. Zapragnął podarować kucharzom gastronomiczne igrzyska, jakich jeszcze nie było. Od tamtej pory konkurs organizowany jest co 2 lata. Biorą w nim udział przedstawiciele kilkudziesięciu krajów, a każda uczestnicząca w nim reprezentacja składa się z kucharza oraz commis (asystenta). W trakcie konkursu muszą oni przygotować danie mięsne
i danie rybne, które podawane są następnie na specjalnej platerze i potem serwowane na talerzach dostarczonych przez organizatorów. Podczas finału konkursu – poza nagrodami głównymi – przyznawane są również nagrody specjalne za najlepsze danie mięsne i danie rybne oraz dla najlepszego asystenta. Światowy finał Bocuse d’Or poprzedzają eliminacje krajowe i kontynentalne podczas których wyłaniani są krajowe reprezentacje. To one w trakcie finału w Lyonie muszą zmierzyć się z niezwykle wymagającymi kulinarnymi zadaniami zaproponowanymi przez jurorów oraz z niezwykle silną konkurencją. 

Jest o co walczyć! Zdobywcy pierwszego miejsca z poprzednich edycji konkursu są dziś najbardziej cenionymi kucharzami na świecie i potencjalnymi następcami wielkiego mistrza Paula Bocuse.
Wśród laureatów znajdują się tak znamienici szefowie kuchni jak Michel Roth, czy François Adamski, którzy jesienią tego roku zawitają do Polski aby zasiąść w jury polskich selekcji Bocuse d’Or. 

o konkursie

O polskich selekcjach Bocuse d’Or 2015

Do Polski Bocuse d’Or zawitał po raz pierwszy kilka lat temu dzięki prezesowi Academy Bocuse d’Or Poland – Constantemu-Michelowi Labarre. Tegoroczna selekcja Bocuse d’Or Polska odbędzie się 8 listopada w ramach Tygodnia Smaków Francuskich, których organizatorem jest – pod honorowym patronatem Ambasadą Francji – Cenit Polska. O wyjątkowości tej edycji stanowi fakt, iż w jury oceniającym zmagania polskich kandydatów zasiądą w tym roku aż dwaj francuscy zwycięzcy Bocuse d’Or – Michel Roth i François Adamski. 

Biografie jurorów opublikujemy w kolejnym artykule w Osobowościach.