II edycja konkursu „Kucharz Rezydent”

Opublikowano: 15-09-2015

menu

16 września startuje druga edycja rezydencji kulinarnej w restauracji Concordia Taste. Zadaniem konkursowym będzie stworzenie nowego menu z możliwością „rezydowania” w kuchni Concordia Taste przez 3 miesiące, a może nawet dłużej. Laureatka pierwszej edycji konkursu „Kucharz Rezydent” – Małgorzata Pindych po zakończonej rezydencji na stałe dołączyła do zespołu kuchni Concordia Taste. A kto może zostać rezydentem? Absolutnie każdy, kto chce podjąć wyzwanie i stworzyć ciekawe, autorskie menu.

Concordia Taste (1)

Restauracja Concordia Taste już po raz drugi otwiera drzwi swojej kuchni nie tylko dla profesjonalistów, ale także dla świadomych i zdolnych pasjonatów dobrej i zdrowej kuchni. Podobnie jak całą Concordię Design, także restaurację mogą tworzyć zarówno Ci, którzy pracują tam na co dzień, jak i ci, którzy są jej gośćmi, a co za tym idzie, stają się pulsem i tętnem tego miejsca. Concordia Taste do konkursu zaprasza zarówno doświadczonych kucharzy, jak i pasjonatów, którzy mają talent, dobry smak i świeże pomysły.  

I ETAP: ZBIÓRKA ZGŁOSZEŃ

Jeśli masz pomysł na menu – zgłoś się. Zgłoszenie musi zawierać kompletne menu, czyli  nazwę i przepis jednej przystawki, zupy, dania głównego i deseru. Menu razem ze zdjęciem kandydata, krótkim opisem własnej osoby i danymi kontaktowymi należy wysłać na adres: restauracja@concordiadesign.pl  lub przynieść osobiście do Concordia Design, ul. Zwierzyniecka 3, Poznań, Punkt INFO (parter).  Na zgłoszenia czekamy od 16.09.2015 r. do dnia 30.09.2015 r. Lista Finalistów dopuszczonych do udziału w II etapie zostanie podana na stronie internetowej www.concordiataste.pl.  do dnia 05.10.2015 r. do godziny 15.00.

II ETAP: KONKURS KULINARNY
Każdy z Finalistów weźmie udział w Konkursie Kulinarnym, który odbędzie się między 5 a 16  października. Zadanie będzie polegało na przygotowaniu i zaserwowaniu zaproponowanego menu. Zadaniem jest również opisanie przygotowanych potraw i odpowiedzenie na pytania Komisji Konkursowej, Na podstawie smaku, zapachu, wyglądu i oryginalności potraw zostanie wyłoniony zwycięzca konkursu. 

III ETAP: WYŁONIENIE LAUREATA 

Zwycięzca Konkursu zostanie ogłoszony dnia 16.10.2015 r. do godziny 23:59. 

Dlaczego warto?
Przede wszystkim dlatego, że swoje umiejętności kucharskie można sprawdzić w praktyce zdobywając przy okazji cenne doświadczenie i wiele inspiracji. W ramach nagrody zwycięzca zostanie objęty programem rezydentury kulinarnej, otrzyma wynagrodzenie określone w osobnej umowie,  udział w profesjonalnej sesji zdjęciowej szefa kuchni oraz promocję w najlepszych mediach branżowych. Menu zaproponowane przez laureata konkursu zostanie włączone do głównej karty restauracji Concordia Taste. 

Organizatorem konkursu jest restauracja Concordia Taste. Regulamin konkursu jest dostępny w siedzibie organizatora i na stronie www.concordiataste.pl

I laureatka rezydencji kulinarnej w Concorida Taste_ Małgorzata Pindych (1)

I laureatka rezydencji kulinarnej w Concorida Taste – Małgorzata Pindych

Concordia Taste- czuj się swobodnie i jedz tak jak lubisz
Restauracja Concordia Taste – to autorski koncept miejsca będącego częścią poznańskiego centrum designu – Concordia Design. Wyjątkowa kuchnia łączy nowoczesność z tradycyjnymi produktami od lokalnych dostawców i unikalnym na skalę kraju podejściem do tworzenia jedzenia, jakie wyznacza food design. Od niedawna w przestrzeniach restauracji pojawiła się pierwsza w Polsce Mobilna Stacja Kulinarna Food Lab, która została zaprojektowana przez Studio Rygalik specjalnie na potrzeby Concordia Taste. Food Lab często wyjeżdża z restauracji na małe i większe wycieczki i uświetnia swoją obecnością branżowe wydarzenia: Łódź Design Week, czy poznańskie targi designu Arena Design. Na co dzień dzięki mobilnej stacji kulinarnej goście restauracji mogą obserwować jak powstają zamówione przez nich dania i porozmawiać z z kucharzami o ich inspiracjach i doświadczeniach, lub dokonać pewnych zmian w składzie wybranej potrawy. Poza tym co tydzień projektowane jest nowe, tematyczne lunchowe menu. Karta restauracji zmienia się raz na trzy miesiące wraz ze specjalnie zaaranżowanym wystrojem wnętrza projektowanym przez studentów School of Form. Kolejne odsłony menu i wystroju restauracji powstają przy założeniu, że nie jest to adoracja skrępowanej elegancji, a raczej luz i swoboda w dobrym wydaniu. “Przebierać” lubi się także obsługa restauracji, którą ubiera projektantka mająca swoją pracownię i showroom piętro wyżej – Magda Hasiak. O dodatki z kolei (muszki, poszetki, kokardki) zadbała projektantka Karolina Pytlakowska, która w pracowni DecoLove tworzy własnoręczne piękne, modowe dodatki do ubrań. O klimacie restauracji decyduje to, że jest częścią całej idei Concordii Design. Zarówno to, co znajduje się na talerzach gości restauracji jak i to, jak ona wygląda jest dobrze zaprojektowane. Jej przestrzeń jest otwarta i znajduje się w samym centrum historycznego budynku, jednak oprócz stolików, krzeseł, baru i innych elementów potrzebnych do funkcjonowania lokalu w jej wnętrze często wkomponowany bywa wernisaż wystawy, koncert czy inne wydarzenie.