VI Gala Premierowa Żółtego Przewodnika Gault&Millau

Opublikowano: 12-11-2019

Zbliża się VI Gala Premierowa Żółtego Przewodnika Gault&Millau,
a wraz z nią wiele nowości!
Premiera VI edycji Żółtego Przewodnika Gault&Millau i wręczenie nagród najlepszym szefom
kuchni w Polsce odbędzie się 25 listopada 2019r. Tym razem, na zaproszenie Województwa
Mazowieckiego, Warszawskiej Organizacji Turystycznej oraz Miasta Warszawy, gospodarzem
największej kulinarnej Gali w Polsce będzie WARSZAWA!
W wydarzeniu weźmie udział 800 gości, w tym setki szefów kuchni, których restauracje znajdą się
w Żółtym Przewodniku na 2020 rok. Jak co roku podczas Gali zaprezentujemy najlepszych szefów
kuchni w Polsce. Nagrody, jak co roku,zostaną przyznane w 5 kategoriach: Szef Kuchni Tradycyjnej,
Kobieta Szef, Młody Talent, Szef Jutra i Szef Roku. Najcenniejszy dyplom, z tytułem Szefa Roku, do
tej pory został wręczony Andrei Camastrze, Wojciechowi Modestowi Amaro, Pawłowi Oszczykowi,
Witkowi Iwańskiemu i Markowi Flisińskiemu. Kto dołączy do tego prestiżowego grona?
25 listopada to data oficjalnej premiery Żółtego Przewodnika Gault&Millau Polska 2020 –
przewodnika, który tworzy kulinarną mapę Polski. Jest on ogólnopolskim, rzetelnym źródłem
informacji o tym, gdzie warto zjeść, smakowicie spędzić czas, a także gdzie kupić regionalne
produkty, przetestowane i polecane przez grono inspektorów Żółtego Przewodnika. Każdego roku
ponad 20 wykwalifikowanych, anonimowych inspektorów dokładnie ocenia około tysiąca
restauracji. Do przewodnika trafiają wszystkie te, które pozytywnie przejdą skrupulatną weryfikację
– to miejsca naprawdę godne uwagi.
W tym roku zaskoczymy wieloma niespodziankami! Kilka z nich zdradzę już teraz:
Po pierwsze znacząco urośnie wprowadzona w ubiegłym roku kategoria POP. Nasza selekcja
cocktail i wine barów, kawiarni, cukierni i street food w wydaniu gourmet cieszy się niezwykłym
powodzeniem i znakomicie wpisuje w trendy rynkowe. Dlatego z radością pracowaliśmy nad
poszerzeniem jej zawartości.
Po drugie na rynku pojawiła się nasza bezpłatna aplikacja. Od tego sezonu będzie miała jeszcze
większą rolę. Ale o tym opowiemy na Gali!
Po trzecie zmieni się także sam Przewodnik, zyskując jeszcze bardziej prestiżową formułę.
Jak zwykle goście Gali Premierowej jako pierwsi dostaną go do rąk. Będziemy niezwykle ciekawi
opinii!
Wreszcie, wzorem innych krajów, przyjęliśmy od tego roku formułę oznaczania nowo powstałych restauracji. Wszystkie te, które otworzyły się dopiero w roku inspekcyjnym, a pozytywnie przeszłym naszą weryfikację zostają opisane i oznaczone symbolem NOWE. Restauracje punktowane są dopiero od drugiego roku działalności.
O reszcie zmian opowiemy już na Gali. Emocji w tym roku na pewno nie zabraknie!
Sama Gala, będzie miała w tym roku formułę, która niezwykle spodobała się w ubiegłym roku w Gdańsku – po wręczeniu nagród najlepszym szefom kuchni zaprosimy gości na prawdziwe kulinarne show! Do pięciu pysznych, emocjonujących pojedynków stanie dziesiątka wybitnych szefów. Już niebawem będziemy uchylać rąbka tajemnicy na temat pojedynkujących się par.
Będzie gorąco!
Naszą misję i liczne projekty kulinarne realizujemy dzięki Partnerom Przewodnika i Gali: Citibank,
Mastercard, Lavazza, MOWI, Moet Hennessy, Gastro Magic Service, News Gastro, Grimbergen, Les Grands Chais de France, Województwo Mazowieckie, Warszawska Organizacja Turystyczna oraz EXPO XXI.
Więcej informacji o gali na profilu Gault&Millau Polska na Facebooku:
https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/
Kontakt dla mediów:
media@tastehunter.org
oraz
Justyna Adamczyk
Redaktor Naczelna
justyna@tastehunter.org
***
Żółty przewodnik Gault&Millau powstał ponad 50 lat temu we Francji. Dyktuje trendy kulinarne w kilkunastu krajach
świata i jest ogólnoświatowym źródłem informacji o tym, gdzie warto jeść. Najlepsze restauracje wyróżniane są kucharskimi czapkami. Ich liczba, od 1 do 5, wskazuje na rangę restauracji i poziom serwowanych dań.
Gault&Millau Polska wydaje przewodnik od 2015 roku – przybliża najlepsze restauracje w kraju, ciekawe miejsca noclegowe oraz poleca najlepsze lokalne produkty. Każdego roku zespół ponad dwudziestu całkowicie anonimowych
inspektorów skrupulatnie ocenia około tysiąca miejsc w Polsce. Do przewodnika trafiają te, które pozytywnie przeszły inspekcje – są to prawdziwe „perły gastronomiczne”. Gault&Millau Polska promuje także szefów kuchni, pracujących nad pielęgnowaniem tradycyjnych polskich smaków oraz propaguje świetnej jakości produkty i ich producentów.
Więcej informacji: https://www.facebook.com/gaultmillaupolska/ oraz na stronie https://www.gaultmillau.com/