XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

Opublikowano: 28-05-2019

Program XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny Święto Baraniny 10 sierpnia 2019

XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny

10 sierpnia sobota

„RM Gastro” Studio Kulinarne

8.00. Obowiązkowa odprawa Jury i drużyn kucharzy  w „RM Gastro” ul. Sportowa 15a Ustroń.

09.00.  Oficjalne rozpoczęcie Mistrzostw Polski i start 1 drużyny

10.00-13.30. Prezentacje firm sponsorskich w RM Gastro. 

13.00-14.30 Pokaz kulinarny degustacja, mgr Piotr Lenart i prof Bronisław Borys – Dwugłos eksperta kulinarnego i naukowca o jagnięcinie z ras rodzimych; potędze kulinarnej i prozdrowotnie mocarnej.

16.00 Zakończenie Mistrzostw Polski w Podawaniu Baraniny RM Gastro

Rynek: Święto Baraniny 

08.00 Ustawienie zagrody z owcami, stoisk dla artystów i rzemieślników. 

Prowadzenie konferansjer Staszek Jaskułka

Quiz dla publiczności i nagroda za wnikliwe obserwowanie i śledzenie wydarzeń na scenie.

12.00 Oficjalne Rozpoczęcie Święta Baraniny. Wystrzał armatni (Czesław Kanafek),  trombita. Rynek Miejski

12.00 Rozpoczęcie Święta Baraniny Rynek Miejski

12.00-14.00 Panel wystąpień naukowców;

 DR. MAREK REMBIESZ  „Co nam narobił tutaj Jan Sztefek”

PROF. BRONISŁAW BORYS -Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy w Krakowie, odział Kołuda Wielka; Dwugłos eksperta kulinarnego i naukowca o jagnięcinie z ras rodzimych; potędze kulinarnej i prozdrowotnie mocarnej.

PROF. ROMAN NIŻNIKOWSKI – Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie,  przewodniczący rady nadzorczej Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska. – Owce nieocenione do pielęgnacji terenów cennych przyrodniczo.  

DR INŻ. PAWEŁ RADOMSKI – Instytut Badawczy Zootechniki w Krakowie. Nowy projekt promujący Polskie mięso „Rasa Rodzima” Korzyści z certyfikacja produktów spożywczych z ras rodzimych dla producenta i konsumenta.

DR. INŻ. JAN KNAPIK Jak to z baraniną w kuchni polskiej (i nie tylko) onegdaj bywało.

MGR PIOTR LENART „Niech Cię Zakole” Szlak Krajoznawczo Kulinarny kraina dolnej Wisły Kujawsko Pomorskie .  Pokaz i degustacja na temat jagnięciny oraz degustacja wyrobów z jagnięciny, gama wyrobów i dań.

DR. MICHAŁ MILERSKI Co lepsze jagnięcina czy baranina?

12.00-17.00 Koncerty kapel góralskich; Kapele są w trakcie umawiania 

12.00-14.00 Uroczyste pasowanie na Honorowego Zbójnika oraz wręczenie dyplomu i obuszka.

13.00-13.30 Rozpoczęcie konkursu plastycznego dla dzieci,  „Owca w górach” biblioteka miejska. Dyr. Barbara Żmijewska  Dom Kultury Prażakówka w Ustroniu  

14.00-14.30 Archaiczne strzyżenie owiec, inż. Karol Zorychta

15.00 Ogłoszenie wyników konkursu plastycznego dla dzieci „Owca w górach” 

17.00 Ogłoszenie wyników i rozdanie nagród  w konkursie XIV Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny.

12.00-18.00 Występ kapel góralskich 

Regulamin do pobrania 

Karta zgłoszeniowa do pobrania