Mariusz Kucharczak

Opublikowano: 06-04-2017

SZEF KUCHNI MARIUSZ KUCHARCZAK

NG  Czy od dzieciństwa miał Pan zapał do gotowania?

Wszystko zaczęło się od jajecznicy od zawsze uwielbiałem ją jeść co zostało mi do dziś, jest to w sumie pierwsza potrawa którą sam zrobiłem jako dziecko. Ale tak na poważnie wszystko zaczęło się od pomysłu wyboru zawodu po szkole podstawowej, na początku chciałem zostać mechanikiem samochodowym ale po pewnym czasie stwierdziłem, że może spróbuje swoich sił na kuchni. Kiedy z tatą pojechałem zapytać o możliwość praktyk do pobliskiego,, Gościńca u Michała’’ klimat i wnętrze zrobiły na mnie ogromne wrażenie , i od tego dnia wiedziałem, że jest to praca moich marzeń.

NG – Zbierał Pan doświadczenie w najlepszych restauracjach w Polsce i za granicą. Czy jest jakieś miejsce bądź osoba której zawdzięcza Pan swój największy progres kulinarny?

Zdecydowanie Witek Iwański szef kuchni restauracji Aruana w Hotelu Narvil, przekazał mi wiele wiedzy i pomysłów dzięki, którym inspiruję się przy tworzeniu dań w codziennej pracy.

IMG_1744

NG – Czy mógłby Pan opisać siebie jako szefa kuchni?

Dążę do perfekcjonizmu, który moim zdaniem nie jest w pełni osiągalny ,bo zawsze wszystko można zrobić lepiej. Jestem szczęśliwym człowiekiem ponieważ na co dzień robię to co kocham czyli gotuję.

NG – Pod Pańskie skrzydła trafiła Restauracja „Rosevia”  w Jastrzębiej Górze. Co cechuje tą restauracje oraz jakich dań mogą się spodziewać Wasi goście?

Restaurację cechuje przede wszystkim świeży produkt dzięki temu kuchnia jest zdrowa i smaczna.  Pierwsze skrzypce przy tworzeniu menu gra sezonowość i lokalny produkt, mamy własny ogród, szklarnię w której hodujemy zioła i kwiaty a także wiele roślin dziko rosnących na terenie resortu i w pobliskich lasach gdzie zbieramy czeremchę, rokitnik, jarzębinę, czarny bez , pędy sosny i świerku , czosnek niedźwiedzi, szczawik zajęczy i wiele innych z  których wytwarzamy nalewki, syropy, chutneye, konfitury i pikle. Dzięki w/w produktom dania, które serwujemy są unikatowe i jedyne w swoim rodzaju.

Restauracja_Rosevia Resort

NG – Jest Pan zwolennikiem zdrowej kuchni i prowadzi Pan szkolenia wyjaśniające jej specyfikę. Jak odbywają się takie warsztaty i dla kogo są przeznaczone?

Warsztaty są przeznaczone dla wszystkich zarówno dorosłych jak i małych dzieci, edukacja o zdrowym żywieniu w dzisiejszych czasach  przyda się każdemu. Na warsztatach pierwszym etapem jest wycieczka do szklarni i ogrodu po świeże zioła i warzywa gdzie omawiamy podstawy hodowli  i zbiorów, następnie jest degustacja przetworzonych dziko rosnących produktów zbieranych na terenie resortu i w pobliskich lasach a na koniec komponujemy z wszystkiego zdrowe dania w nowoczesnej formie.

NG – W jakich konkursach kulinarnych brał Pan udział ? Który z nich wspomina Pan najlepiej?

 Brałem udział w Wielkopolskim Kucharzu Roku i W Food&Wine Noble Night gdzie zdobyłem w obu kategoriach podium dlatego ten drugi wspominam najlepiej .

Menu Zima 65 - Rosevia Resort

NG – Co jest Pana największym osiągnięciem?

 Restauracja w której szefuję została odznaczona czapką od Francuskiego przewodnika Gault&Millau jest to dla mnie na dzień dzisiejszy najważniejsze wyróżnienie, które cieszy mnie najbardziej.

NG – Czy jest miejsce na ziemi do którego chciałby Pan się udać aby jeszcze bardziej zgłębić tajniki jakiejś kuchni?

Restauracja GERANIUM*** w Kopenhadze.

NG – Ma Pan jakieś marzenie związane z kulinariami do którego spełnienia Pan dąży?

Własna autorska restauracja.

NG – Jak brzmi Pańskie motto życiowe?

,, Jeśli chcesz coś osiągnąć, to warunki nie mają znaczenia’’

Dziękujemy i życzymy dalszych sukcesów!