Klasyczny podział makaronów

Opublikowano: 25-10-2010

klasyczny-podzial-makaronow


klasyczny-podzial-makaronow

klasyczny_podzial_makarony.jpg

Opis kształtów do makaronów z pszenicy

Makarony długie

BAVETTE (1,4-1,8mm)
– wąski, owalny makaron, szczególnie popularny na południu Włoch
 
BUCATINI (2,6-2,9mm)
– rurkowaty, wąski makaron, nieco grubszy od spaghetti, bardzo mocno rozpowszechniony w Rzymie i na Sycylii

CAPELLINI , CAPELLI d’ANGELO (1,2-1,4)
– “włosy anioła”, bardzo cienki, owalny makaron, często sprzedawany jako zwinięty w gniazda lub jako nitki, popularnie używany do zup i dań dla dzieci

FETTUCCELLE (6-7,3mm)
– proste, bardzo wąskie i płaskie wstążki

FETTUCCINE (8-10mm)
– płaskie, wąskie wstążki zwinięte w gniazda, bardzo popularne, pochodzą z Rzymu

503477_pasta.jpg

FUSILLI (lub BUCATI) LUNGHI (5mm)
– długie spirale

LASAGNETTE (10mm)
– szeroki, płaski makaron, często z pofałdowanymi brzegami

LINGUINE (3,5mm)
– „języczki”, cienki makaron, wyglądający jak lekko spłaszczone spaghetti

LINGUINETTE (2,3mm)
– bardzo cienkie „języczki”

MACCHERONI (4mm)
– długie, grube rurki, popularne w północnych Włoszech, na południu pod tą nazwą kryje się drobny makaron; ogólnie określenie maccheroni jest synonimem wszystkich rodzajów makaronu

PAPPARDELLE (11-15mm)
– bardzo szerokie i przeważnie długie wstążki, często z dodatkiem jaj

160623_some_kind_of_pappardelle.jpg

SPAGHETTI (1,8-2mm)
– „małe sznurki”, czyli najbardziej popularny, długi, cienki i okrągły makaron

160655_spaghetti.jpg

SPAGHETTINI
– bardzo cienkie spaghetti

TAGLIARINI (3mm)
– płaskie wstążki, cieńsze od tagliatelle

TAGLIATELLE (4,3-5,8mm)
– bardzo popularne płaskie wstążki, sprzedawane w gniazdach, pierwotnie pochodzące z Bolonii

TRENETTE (3,5mm)
– wąskie wstążki podobne do linguine, pochodzące z regionu Liguria, klasyczne do sosu pesto

ZITI
– dosłownie: „dziewice”, grube, długie rurki, tradycyjnie podawane na weselach na południu Włoch

MAKARONY KRÓTKIE 
Nazw makaronów jest jeszcze więcej niż ich kształtów, a wynika to z tego, że w różnych częściach Włoch na ten sam rodzaj makaronu istnieją różne określenia.

CONCHIGLIE, CONCHIGLIETTE, CONCHIGLIONI (np. dł. 35mm)
– „muszelki”, makaron w kształcie muszli, bardzo popularny do ciężkich sosów, często podawany z farszem, różnej wielkości: od małych muszelek po duże muszle

1223760_shell-shaped_soup_noodles_texture_conchiglies.jpg

FARFALLE (35mm)
– „motylki”, makaron o kształcie motyla, bardzo często z ząbkowatymi brzegami, występuje w różnych kolorach

537143_pasta_noodles_3.jpg

FUSILLI (5mm, dł. 40mm)
– małe spirale, nazwane tak w związku z kształtem przypominającym gwint w lufie karabinu

1181954_fusilli_.jpg

GARGAELLI
– krótkie, zwinięte rurki, robione z ciasta z dodatkiem jajka, pochodzą z regionu Emilia-Romania

GEMELLI
– „bliźniaki”, dwie zwinięte razem wstążki makaronu

LUMACHE (35mm)
– „ślimaki”, makaron w kształcie muszli ślimaka, odmiana rigate jest karbowana

MACCHERONI
– na południu Włoch tak nazywają się małe, zakręcone rurki, podczas gdy w północnych regionach określenie to oznacza długi, gruby makaron

ORECCHIETTE (20-25mm)
– „uszka”, małe płaskie kluseczki z wgłębieniem, o dosyć twardej konsystencji, specjalność regionu Puglia

PENNE (8mm, dł. 40mm)
– „pióra”, bardzo popularne rurki w kształcie uciętej ukośnie końcówki pióra; istnieje odmiana karbowana – rigate

654777_pasta.jpg

PENNETTE (5mm, dł. 25mm)
– mniejsza odmiana rurek penne, również występuje jako rigate

RIGATONI (13mm, dł. 60mm)
– grube, twarde i karbowane rurki

1164048_pasta_selection_1.jpg

RUOTE (20-24mm)
– „kółka”, występują w różnych kolorach, zwane również route di carro, ponieważ przypominają koła samochodowe

MAKARONY DO ZUP

ALFABETI
– średniej wielkości, w kształcie liter alfabetu, uwielbiane przez dzieci

ANELLI, ANELLINI (8mm i mniejsze)
– „pierścienie”, małe i średnie, często bywają karbowane

CONCCHIGLIETTE
– małe muszelki

FARFALLINE
– małe motylki, kokardki

FUNGHETTI
– „grzybki”

LUMACHINE
– „ślimaczki”

OCCHI (4mm)
– bardzo drobny makaron o kształcie pierścieni

RISI
– drobny makaron o kształcie ryżu

TUBETTINI (4mm, dł. 6mm)
– małe „rureczki”

MAKARONY DO NADZIEWANIA I ZAPIEKANIA

CANNELLONI (30mm, dł. 100mm)
– duże rurki, można je dowolnie nadziewać i zapiekać tak jak lasagne, występują w różnych kolorach

CAPPELLETTI (30-40mm)
– „kapelusiki”, kwadraty ciasta zwijane na ukos wokół nadzienia z brzegami uniesionymi do góry, tak aby kształtem przypominały rondo kapelusza; jest to specjalność z regionu Emilia-Romana, tradycyjnie nadziewana mielonym mięsem i serem, podawana zwłaszcza podczas Świąt Bożego Narodzenia do bulionu

PANSOTTI (50×60-80mm)
– kwadraty składane w trójkąty, z nadzieniem w kształcie kulki, przypominają kształtem polskie pierogi; tradycyjnie nadziewa się je serem pecorino, gotowanymi na twardo jajami, szpinakiem i podaje z sosem orzechowym

RAVIOLI (40-50mm)
– uniwersalne, przeważnie kwadratowe, ale także prostokątne, okrągłe lub owalne pierożki, do wszystkich możliwych nadzień

TORTELLINI (45-50mm)
– okrągłe kawałki ciasta składa się owijając wokół palca i ściskając końcówki, wyglądem przypominają „pępek Wenus”, klasycznie nadziewane mielonym mięsem; specjalność Bolonii