Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami

Opublikowano: 21-04-2011

Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr

Aromatyczny wędzony boczek, biała kiełbasa i kompozycja przypraw… To już znamy. Jednak zdarza się, że w czasie Świąt tęsknimy za małym urozmaiceniem znanego smaku dania. Jak znaleźć na to pyszny sposób? Dodajmy do barszczu odrobinę chrzanu oraz czosnku. To wyraziste połączenie sprawi, że  wielkanocna atmosfera nabierze nowego wyrazu.

Bialy-barszcz-z-kielbasa-i-ziemniakami

Przepis prosty w przygotowaniu

Czas przygotowania: 60 minut (z gotowaniem)

Przepis dla 6 osób

Kuchnia polska

Składniki:

  • biała kiełbasa – 800 gramów
  • ziemniaki – 5 sztuk
  • wędzony boczek – 100 gramów
  • marchew – 100 gramów
  • seler – 100 gramów
  • pietruszka – 100 gramów
  • por – 100 gramów
  • cebula – 1 sztuka
  • Barszcz biały Knorr – 2 opakowania
  • czosnek – 2 ząbki
  • chrzan – 2 łyżki
  • listek laurowy – 1 sztuka
  • majeranek – szczypta
  • ziele angielskie – 2 lub 3 ziarna
  • czarny pieprz – 5 ziarenek
  • śmietana 18% – 150 gramów

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa (bez cebuli) obierz, pokrój w mniejsze kawałki i zalej około 1,5 l. zimnej wody. Doprowadź do wrzenia i zbierz powstałą pianę.
  1. Dodaj przyprawy (ziele angielskie, liść laurowy, pieprz i czosnek). Wywar gotuj powoli przez około 1 h. Po tym czasie usuń warzywa.
  1. Dodaj białą kiełbasę. Pogotuj chwilę tak, aby się sparzyła, następnie wyjmij ją i odstaw na bok, aby ostygła.
  1. Cebulę i boczek pokrój w kostkę, podsmaż na patelni i dodaj do wywaru.
  1. Ziemniaki obierz i ugotuj oddzielnie.
  1. Barszcz Knorr przesyp z torebki do miski i dodaj śmietanę. Całość rozprowadź niewielką ilością wywaru, a następnie połącz z gotującą się zupą i ciągle mieszaj, tak, aby nie powstały grudki. Dodaj ziemniaki i kiełbasę pokrojoną w plastry.
  1. Barszcz gotuj jeszcze około 5 minut. Dopraw do smaku odrobiną majeranku, 2 łyżkami chrzanu oraz – jeśli zachodzi taka potrzeba – odrobiną soli.