Bezglutenowe świąteczne ciasto

Opublikowano: 14-12-2015

1334_13_1414500901

To bezglutenowe ciasto jest tak samo dobre twierdzi Jamie Olivier

Składniki:

200 g suszone śliwki, drylowane
40 g kandyzowane owoce
200 g rodzynki
200 g suszone porzeczki
200 g suszone skórki
200 g suszone żurawiny
140 g wiśnie lukrowane
125 ml ciemny rum
125 ml  Porto
250 g masła, w temperaturze pokojowej, a także dodatkowe do smarowania blachy
250 g bezglutenowej mąki pszennej 
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
szczypta soli morskiej
300 g ciemnego brązowego cukru
5 dużych jaj z wolnego wybiegu

Polewa:

3 duże jajka z wolnego wybiegu ( białko)
700 g cukru pudru
sok z ½ cytryny

Sposób wykonania:

Posiekać drobno wszystkie suszone i kandyzowane owoce, zalać rumem i odstawić na noc. 

Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 150 ° C, wysmarować tortownicę (około 26cm)  odrobiną masła, obsypać mąką.

Mąkę przesiać do dużej miski, dodać ziele angielskie, gałkę muszkatołową i szczyptę soli. W drugiej misce ubić masło i cukier, aż stanie się jasne i puszyste. Po kolei dodawać jajka, jedno po drugim cały czas mieszając. Dodać namoczone owoce w rumie i połączyć obie miski w jedną całość. Ciasto przelać do tortownicy a następnie umieścić w gorącym piekarniku i piec przez około 2 godziny do złotego koloru. Po upieczeniu ciasto lekko przestudzić, kroić w połowie kiedy jest jeszcze lekko ciepłe. Obie części nasączyć porto ( jak biszkopt do tortu) i złożyć. 

Oddzielić białka od żółtek i ubijać białko do uzyskania sztywnej piany stopniowo dosypując cukier puder. Na koniec dodać sok z 1/2 cytryny i dokładnie wymieszać. Dekorować tort przygotowaną polewą.

 

Źródło : http://www.jamieoliver.com/recipes/fruit-recipes/gluten-free-christmas-cake/#rLfkF7czhhvmPE4d.97