Boczek wieprzowy z krewetkami z grilla

Opublikowano: 11-03-2010

boczek_wieprzowy_krewetkami_grilla.jpg

Składniki:

Na 1 porcję

– 150 g wędzonego boczku

– 100 g krewetek królewskich Limito

– 30 g czosnku w łupinie

– 50 g kalarepy

– 50 g ziemniaków

Dekoracja

– jeżyny

– czerwone porzeczki

– mięta, szczypiorek     



Marynata


Marynata do mięs na 1 kg mięsa:

– 30 g słodkiej papryki mielonej

– 15 g rozmarynu

– 15 g gorczycy

– 10 g cząbru

– 5 g majeranku

– 0,01 g granulowanego czosnku

– 0,01 g pieprzu Cayenne

– 20 g soli

– 20 g brązowego cukru



Sposób przygotowania marynaty do mięs:


Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.



Marynata do ryb i frutti di Mare na 1 kg ryby:


– 60 g marynaty Premium do ryb

– 20 g tartej skórki z cytryny

– 0,5 g świeżego koperku

– 0,01 g kolendry mielonej

Sposób przygotowania marynaty do ryb:

Gotową marynatę Premium do ryb wymieszać dokładnie z tartą skórką cytrynową i drobno posiekanym koperkiem, przyprawić mieloną kolendrą.

Sposób przyrządzenia:

Boczek wieprzowy zamarynować w marynacie do mięs, a krewetki w marynacie do ryb i frutti di Mare według przepisów zamieszczonych powyżej. Następnie wszystko grillować. Czosnek w łupinie przekroić na pół w poprzek i również grillować razem z kalarepą i ziemniakami. Podawać ze świeżymi owocami, dekorować listkami mięty i szczypiorkiem.

Przepis pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata".