Charczo – rozgrzewająca gruzińska zupa na jesień

Opublikowano: 17-09-2019

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Ta pora roku kojarzy nam się z wieczorami spędzanymi na kanapie pod kocem, z gorącą herbatą w dłoni. Jesień kochamy także za pyszne, aromatyczne dania – szczególnie zupy. Jedną z propozycji, która świetnie sprawdzi się w chłodne dni, jest charczo, czyli gruzińska rozgrzewająca zupa. Jak ją przygotować?

Zupa charczo nie należy do najłatwiejszych w przygotowaniu dań. Jednak warto poświęcić jej więcej czasu, aby wydobyć wszystkie wspaniałe aromaty ze składników. Jest to niezwykle ważne w kuchni gruzińskiej. Gwarantujemy, że efekt końcowy wynagrodzi Ci wszystkie trudy!

Składniki:

  • 500 g wołowiny
  • 100 ml czerwonego sosu tkemali
    (lub passaty pomidorowej)
  • 100 g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 5 łyżek ryżu długoziarnistego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • Koperek
  • Kilka listków kolendry
  • Sól, pieprz czarny, przyprawy
    według uznania

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotuj ok. 1,7 litra wody i włóż do niej wołowinę (cały kawałek wraz z kością). Gotuj na wolnym ogniu przez kilka godzin, aż mięso stanie się miękkie i aromatyczne. Następnie wyjmij mięso z powstałego bulionu (nie wylewaj go!). Pokrój mięso na większe kawałki i włóż je z powrotem do garnka z bulionem. Obierz marchewkę, czosnek oraz cebulę. Marchewkę pokrój w kostkę, a cebulę na cienkie paski. Do bulionu dodaj sos tkemali (lub passatę pomidorową) i gotuj przez 5 minut. Następnie dodaj pokrojoną marchewkę i gotuj przez kolejne 10 minut. Teraz wsyp do garnka cebulę, doprowadź zupę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez 30 minut.

W tym czasie możesz przygotować pastę orzechową. Orzechy włoskie oczyść, a następnie podsmaż je na patelni. Wsyp do moździerza i zmiażdż je, aż uzyskasz konsystencję pasty. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do pasty orzechowej.

Czas dodać ryż do zupy. Gotuj go przez około 12 minut. Po tym czasie, dodaj do zupy pastę orzechową i gotuj przez około 15 minut. Dopiero teraz możesz zacząć przyprawiać zupę. Na koniec dodaj do niej posiekaną świeżą natkę pietruszki, koperek i kolendrę.

Rozgrzewającą zupę podawaj z gruzińskim wytrawnym czerwonym winem Marani Saperavi Cabernet.

O Marani:

Wina Marani są oryginalnymi gruzińskimi winami, produkowanymi w regionie Kacheti – Telawi. Winiarnia łączy nowoczesne technologie ze starożytnymi metodami wytwarzania wina. Beczki dębowe sąsiadują tu z tradycyjnymi amforami glinianymi – KWEWRI, zakopanymi w ziemi piwnicy, którą nazywa się „Marani”. Region Kacheti dzieli się na siedem najważniejszych mikroregionów dla win o zastrzeżonym nazewnictwie miejsca pochodzenia upraw winorośli. Prawy brzeg rzeki Alazani zajmują mikroregiony „Tsinandali”, „Vazisubani”, „Akhasheni” i „Mukuzani”, a mikroregiony „Napareuli”, „Kvareli” i „Kindzmarauli” są położone przy malowniczym podnóżu Dużego Kaukazu, na lewym brzegu rzeki Alazani. Tutaj rodzą się wyborne wina czerwone i białe, wytrawne i półsłodkie ze złożonym bukietem i niepowtarzalnym smakiem, które zyskują uznanie na całym świecie. Importerem win w Polsce jest Marani 1915 Sp. z o.o. Więcej informacji na stronie: http://www.marani.com.pl/