Chłodnik z czerwonej papryki z suszonymi pomidorami, bazylią i parmezanem

Opublikowano: 14-06-2009

Autor przepisu: Robert Sowa

Składniki dla 4 osób:

4 świeże czerwone papryki
4 łyżki oliwy z oliwek
400 ml jogurtu naturalnego
100 ml śmietany kremówki 36%

2 łyżki pokrojonych w paseczki suszonych pomidorów 
2 łyżki świeżo tartych płatków parmezanu
8 listków świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
1 łyżka soku z cytryny
Sól czosnkowa, papryka słodka, chili, tymianek,  bazylia do smaku

Sposób przygotowania:
Umytą i osuszoną paprykę natrzeć oliwą z oliwek, piec ok. 20 minut w temperaturze 200 °C, a następnie zawinąć w folię i odstawić na 20 minut. Po wystudzeniu paprykę pokroić wzdłuż, oczyścić, obrać ze skóry i pokroić w paseczki.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, pokrojony czosnek, tymianek, bazylię oraz słodką paprykę i dusić przez około 10 minut. Całość ostudzić, dodać jogurt i sok z cytryny, a następnie dokładnie zmiksować. Tak przygotowany chłodnik doprawić do smaku i schłodzić w lodówce. Podawać z suszonymi pomidorami, parmezanem i listkami świeżej bazylii.

Wiecej przepisów w ksiązce Roberta Sowy „W poszukiwaniu smaku doskonałego”