DORSZ GOTOWANY NA PARZE Z ZIELONĄ FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I SOSEM JOGURTOWO-ZIOŁOWYM – wiosna

Opublikowano: 20-05-2010

sowa_danie_wiosna005

sowa_danie_wiosna005.jpg

Składniki dla 4 osób:
600 g fileta z dorsza bez skóry
1 opakowanie przyprawy do ryb Prymat

½ pęczka posiekanego koperku
8 cienkich plasterków cytryny
500 g umytej, oczyszczonej zielonej fasolki szparagowej
400 g ugotowanego ryżu długoziarnistego
 
Sos:
200 ml jogurtu greckiego
2 wyciśnięte ząbki czosnku
Sok z ½ cytryny
½ pokrojonego w kostkę ogórka bez pestek
Pokrojony w kostkę miąższ z pomidora
1/2 pęczka cebuli dymki
3 pokrojone w kostkę rzodkiewki
Do smaku: sól, pieprz, papryka chili Prymat

Sposób przygotowania:

Umyty, oczyszczony i osuszony filet z dorsza pokroić na 4 kawałki, natrzeć przyprawą do ryb Prymat i odstawić do lodówki na 2 godziny.
Wszystkie składniki sosu połączyć i doprawić do smaku.
Przygotować garnek ze specjalnym sitem do gotowania na parze. Ugotować w nim wodę z dodatkiem ulubionych przypraw, ziół, białego wina i cząstek cytryny, które wzbogacą smak gotowanej ryby i warzyw. Zamarynowanego dorsza z plastrami cytryny i fasolką szparagową ułożyć na sicie, umieścić w garnku, przykryć i gotować ok. 15 minut, w zależności od wielkości ryby.
Aby otrzymać pełnowartościowe danie dietetyczne, dorsza należy podawać z fasolką szparagową, ryżem i sosem jogurtowo-ziołowym.
Przygotował Robert Sowa