FAGOTTINI Z SEREM I ORZECHAMI WŁOSKIMI PODANE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI, SUSZONYMI POMIDORAMI, SZYNKĄ I ŚWIEŻO TARTYM PARMEZANEM – wiosna

Opublikowano: 19-03-2010

sowa_danie_wiosna008

sowa_danie_wiosna008.jpg

Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanych fagottini z serem i orzechami włoskimi „Canuti”
150 g zielonych szparagów „Oerlemans”
2 łyżki oliwy z oliwek
2 cebule dymki
4 łyżki pokrojonych w kostkę suszonych pomidorów
100 g szynki dojrzewającej w plastrach „Veroni”
300 ml śmietany 36%
100 g serka mascarpone
50 g sera pleśniowego Dor Blu
1 pęczek rukoli
1 łyżka bazyliowego sosu Pesto Ginos
40 g świeżo tartego parmezanu
Przyprawa do spaghetti Prymat do smaku
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Świeże zioła do dekoracji

Sposób przygotowania:

Szparagi obrać, rozmrozić, krótko obgotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru, a następnie wystudzić w wodzie z lodem.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, dodać pokrojoną szynkę i suszone pomidory. Następnie wlać śmietanę, a gdy się zagotuje dodać pokruszony ser Dor Blu oraz serek mascarpone. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do spaghetti Prymat. Do gotowego sosu dodać szparagi (najlepiej same główki) i ugotowane wcześniej fagottini. Ciepłe kluseczki wymieszać z sosem i rukolą, ułożyć na talerzach, posypać tartym parmezanem i udekorować świeżymi ziołami.
Jeśli chcemy, żeby sos był bardziej aromatyczny, możemy dodać do niego jedną łyżkę bazyliowego sosu pesto „Ginos”.

Przygotował Robert Sowa