Farfalle z pieczoną papryką karczochami serem ricotta i świeżym oregano Giancarla Russo

Opublikowano: 02-12-2009

farfalle_z_pieczona_papryka_karczochami_i_serem_ricotta

farfalle_z_pieczona_papryka_karczochami_i_serem_ricotta.jpg

FARFALLE Z PIECZONĄ PAPRYKĄ, KARCZOCHAMI, SEREM RICOTTA I ŚWIEŻYM OREGANO


[proporcje dla 4 osób]

500 g makaronu farfalle

1 upieczona i pokrojona w paski czerwona papryka

1 upieczona i pokrojona w paski zielona papryka

150 g pokrojonych, marynowanych w oleju karczochów

1 roztarty ząbek czosnku

6 łyżek oliwy z oliwek

1 pokrojona w bardzo cienkie piórka cebula

1 łyżka posiekanego świeżego oregano

250 g sera ricotta

Sól, świeżo mielony biały pieprz

½ pęczka majeranku


Makaron ugotować al dente (ok. 7 – 8 minut) w dużej ilości osolonej wody (1 litr na 100 g makaronu) z odrobiną oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając, a po ugotowaniu odcedzić. Na oliwie z oliwek podsmażyć cebulę, gdy zmięknie dodać paprykę, a po chwili karczochy. Po dwóch minutach dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Ser ricotta wymieszać z majerankiem i umieścić czubatą łyżkę na każdej porcji makaronu. Doprawić solą i świeżo mielonym białym pieprzem. Delikatnie rozpuszczający się ser ricotta stworzy delikatny kremowy sos. Przed podaniem danie udekorować gałązkami majeranku.

dziękujemy Wydawnictwu Czarna Owca (dawniej Jacek Santorski & Co) za udostępnienie zdjęć dań pochodzących z książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".

Daniu w kalendarz Klubu Szefów Kuchni patronujeGiancarlo Russo