Frittata z warzywami i jogurtem greckim

Opublikowano: 21-07-2017

37345209 - vegetarian frittata with spinach, prosciutto and microgreens, fresh crispy baked baguette flavored with fresh pepper and olive oil

Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy 

Składniki:

– Jogurt typu greckiego naturalny 0% (np. od OSM Piątnica) 3 łyżki

– cebula                                                                              1 szt. średnia

– papryka czerwona                                                          1 szt. średnia

– groszek zielony świeży                                                              garść 

– pomidory                                                                                     1 szt.

– olej rzepakowy                                                                         2 łyżki

– bazylia świeża                                                                       2 gałązki

– jajka                                                                                             4 szt.

– Sól, pieprz do smaku

– starty żółty ser                                                                         100 g

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanej patelni z olejem. Dodać pokrojone w kostkę pomidory, paprykę i garść groszku. Całość poddusić przez kilka minut na patelni. W misce jajka roztrzepać razem z jogurtem i dodać do nich posiekaną bazylię. Doprawić solą, pieprzem i wszystko razem wymieszać. Powstałą masę przelać na patelnię, tak by przykryć warzywa. Smażyć na wolnym ogniu, nie mieszając przez ok. 3 minuty. Gdy masa jajeczna zacznie się ścinać po brzegach, należy posypać wierzch Frittaty startym serem. Zapiekać górną część w piekarniku do momentu, aż ser żółty się rozpuści i zarumieni. Gotową Frittatę podawać ze świeżym pieczywem lub lekką sałatką. 

Smacznego!