HIT SYLWESTRA !

Opublikowano: 12-12-2016

Festive appetizer with foie gras, cranberry chutney and jelly

HIT SYLWESTRA  – WYTRAWNE MINI KANAPECZKI Z ŻURAWINOWYM CHUTNEY

 Składniki: 

  • 200g konfitury żurawinowej
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 nieduże, twarde jabłka 
  • 100ml octu jabłkowego
  • ½ szklanki soku z pomarańczy
  • ¾ szklanki cukru
  • szczypta chili
  • ½ łyżeczki imbiru
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • chleb tostowy pszenny np. Dan Cake
  • 100g dobrego pasztetu

Przygotowanie:

 Cebulę i jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Przekładamy do garnka. Dodajemy ocet jabłkowy, sok z pomarańczy, cukier i gotujemy na wolnym ogniu często mieszając, aż nadmiar płynu odparuje. Całość doprawiamy przyprawami. Pod koniec dodajemy konfiturę żurawinową i jeszcze chwilę gotujemy. Z kromek tostowego chleba dan cake za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Każdy krążek smarujemy grubą warstwą wystudzonego żurawinowego chutney i przykrywamy drugim krążkiem. Na wierzch mini kanapeczek dekoracyjnie wykładamy pasztet i dekorujemy natką pietruszki. 

Smacznego!