Homar i krewetki z grilla

Opublikowano: 11-03-2010

homar_krewetki_grilla.jpg

Składniki:

Na 1 porcję

– 1 homar

– koper

– 100 g krewetek Limito

– 40 g cukinii

– 60 g czarnego ryżu glutenowego



Sałatka:


– 10 g roszponki

– 50 g grapefruita

– 50 g pomarańczy

– 30 g awokado

– 20 g limonkowego sosu winegret     



Marynata:


Składniki na 1 kg ryby:

– 60 g marynaty Premium do ryb

– 20 g tartej skórki z cytryny

– 0,5 g świeżego koperku

– 0,01 g kolendry mielonej

Sposób przygotowania:

Gotową marynatę Premium do ryb wymieszać dokładnie z tartą skórką cytrynową i drobno posiekanym koperkiem, przyprawić mieloną kolendrą.

Sposób przyrządzenia:

Świeżego homara zagotować w osolonej wodzie z koprem, następnie po wystudzeniu delikatnie wyjąć mięso z pancerza (odwłok, szczypce). Mięso homara oraz oczyszczone krewetki zamarynować w marynacie sporządzonej według przepisu zamieszczonego powyżej. Po wyjęciu z marynaty krótko grillować. Z roszponki, filetów z grapefruita i pomarańczy, awokado i limonkowego sosu winegret przyrządzić sałatkę. Grillowane owoce morza podawać z sałatką oraz z torcikiem z czarnego ryżu i cukinii.



Przepis pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata".