Kalmary z grilla z sałatką

Opublikowano: 03-03-2010

kalmaryzgrilla

kalmaryzgrilla.jpg

Składniki:

Na 1 porcję:

– 80 g kalmarów Limito

– 20 g sardeli (anchois)

– 15 g rukoli

– 30 g maślaków marynowanych w occie winogronowym

– pieprz czerwony

– 10 g oliwy truflowej

Marynata:

Składniki na 1 kg ryby:

– 60 g marynaty Premium do ryb

– 20 g tartej skórki z cytryny

– 0,5 g świeżego koperku

– 0,01 g kolendry mielonej     



Sposób przygotowania:


Gotową marynatę Premium do ryb wymieszać dokładnie z tartą skórką cytrynową i drobno posiekanym koperkiem, przyprawić mieloną kolendrą.



Sposób przyrządzenia:


Składniki marynaty wymieszać w miseczce i odstawić na 15 minut. Marynatą posmarować kalmary Limito i włożyć je na pół godziny do lodówki. Następnie ułożyć na natłuszczonym grillu lub na tackach grillowych i piec. Grillowane kalmary Limito podawać z sałatką przygotowaną z anchois, Rukoli i maślaków marynowanych w occie winogronowym. Przed podaniem potrawę skropić oliwą truflową.



Przepis pochodzi z książki J. Kempy i K. Szulborskiego pt. "Grilluj z mistrzami świata".