Karkówka w orzechowej otulinie

Opublikowano: 21-04-2011

Karkowka-w-orzechowej-otulinie_

Autor przepisu: Piotr Murawski, szef kuchni marki Knorr

Przedstawiamy pyszny sposób na soczystą karkówkę okrytą pachnącą skórką, z dodatkiem chrupiących orzechów laskowych. Dzięki niebanalnemu podejściu do tej popularnej pieczeni, zaskoczysz swoich gości ciekawym smakiem. Jeszcze tylko wyjątkowy sposób podania i dzieło sztuki kulinarnej gotowe!

Karkowka-w-orzechowej-otulinie_

Danie dla sześciu osób

Danie łatwe w przygotowaniu

Czas przygotowania 120 minut

Kuchnia polska

Składniki:

  • karkówka – 1,5 kilograma
  • cebula – 2 sztuki
  • Fix Soczysta karkówka z pieca Knorr – 1 opakowanie
  • bułka tarta – 4 łyżki
  • czerwona papryka – 1 sztuka
  • orzechy laskowe – 50 gramów
  • jajko – 1 sztuka

Sposób przygotowania:

  1. Cebulkę i paprykę pokrój w drobną kostkę. Orzechy posiekaj.
  1. Pokrojone warzywa dokładnie wymieszaj z orzechami, zawartością Fixu Knorr, jajkiem i bułką tartą.
  1. Powstałą masą dokładnie obłóż mięso. Jeżeli masa okaże się zbyt wilgotna, dodaj więcej bułki tartej.
  1. Mięso umieść w woreczku dołączonym do opakowania Fixu Knorr i zapnij klipsem.
  1. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 100 minut. 15 min. przed końcem pieczenia rozerwij torebkę i pozwól, aby panierka na mięsie nabrała złotego koloru.