KURCZAK PO MAROKAŃSKU Z WARZYWAMI, MIGDAŁAMI I ORZECHAMI NERKOWCA

Opublikowano: 07-07-2010

sowa_danie_wiosna022

sowa_danie_wiosna022.jpgSkładniki dla 4 osób:

1 kg podudzi z kurczaka bez skóry

Marynata:

¼ szklanki oliwy z oliwek

2 cebule szalotki

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka słodkiej papryki Prymat

½ łyżeczki soli czosnkowej Prymat

1 łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu Prymat

½ łyżeczki imbiru Prymat

½ łyżeczki cynamonu Prymat

½ łyżeczki kolendry

1 łyżeczka kurkumy

½ łyżeczki kminu

2 szklanki bulionu drobiowego Kucharek

300 g miąższu z pomidorów

Sok z 1 limonki

1 pęczek świeżo posiekanej kolendry

1 pokrojony w kostkę bakłażan

1 pokrojona w kostkę cukinia

½ szklanki całych obranych migdałów

½ szklanki orzechów nerkowca

½ szklanki sparzonych rodzynek sułtańskich

Sól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

1 limonka do dekoracji

Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek, a następnie dodać utłuczone w moździerzu przyprawy i nieustannie mieszając podgrzewać przez ok. 2 minuty.  Umyte i oczyszczone kawałki kurczaka natrzeć wystudzoną marynatą i odstawić do lodówki na ok. 4-6 godzin.

Zamarynowane mięso usmażyć na patelni ze wszystkich stron, dodać pomidory oraz bulion i gotować do miękkości. Bakłażana i cukinię ułożyć na blasze do pieczenia, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą i pieprzem, a następnie piec ok. 20 minut w temperaturze 200ºC.

Tak przygotowanie warzywa połączyć z kurczakiem i doprawić do smaku sokiem z limonki. Przed podaniem posypać prażonymi migdałami, nerkowcami, rodzynkami i świeżo siekaną kolendrą. Podawać z ryżem i cząstkami limonki.



Przygotował Robert Sowa