Latynoska sałatka z krewetek norweskich Wiesława Bobera

Opublikowano: 02-12-2009

latynoska_salatka_z_krewetek_norweskich

latynoska_salatka_z_krewetek_norweskich.jpg

Latynoska sałatka z krewetek norweskich


[proporcje dla 4 osób]

500 g krewetek norweskich w zalewie

2 pokrojone w kostkę, skropione sokiem z cytryny awokado

1 pokrojona w drobną kostkę czerwona cebula

2 pieczone papryki bez skóry i nasion

1 pokrojona w kostkę czerwona papryka chili

1 pokrojona w kostkę zielona papryka chili

200 g ugotowanej czarnej fasoli

200 g kukurydzy konserwowej

4 łyżki posiekanej świeżej kolendry

sok z 2 limonek

6 łyżek oliwy z oliwek

3 pokrojone w kostkę pomidory bez skóry i miąższu

arbuz

sól, świeżo mielony czarny pieprz

 

Krewetki norweskie odcedzić z zalewy, doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, a następnie delikatnie wymieszać z oliwą z oliwek, sokiem z limonek oraz z pozostałymi warzywami i owocami. Doprawić do smaku i podawać ze schłodzonym arbuzem.

dziękujemy Wydawnictwu Czarna Owca (dawniej Jacek Santorski & Co) za udostępnienie zdjęć dań pochodzących z książki Roberta Sowy "Esencja Smaku".

Daniu w kalendarz Klubu Szefów Kuchni patronuje Wiesław Bober