LEKKI KREM POROWO-ZIEMNIACZANY 
Z GRZANKAMI

Opublikowano: 10-03-2017

homemade cream of leek soup with croutons on wooden table

 Składniki:

– por – 2 sztuki                                                      

– ziemniaki – 350 g                  

– marchewka – 50 g

– bulion warzywny – 1 litr

– czosnek – 1 ząbek

– cebula dymka – 1 sztuka

– olej rzepakowy – 2 łyżki

– sól i pieprz do smaku

– suszony tymianek – ½ łyżeczki

– gałka muszkatołowa – ½ łyżeczki                           

– chleb bawarski wieloziarnisty Dan Cake

– oliwa z oliwek – 2 łyżki

Wykonanie:

Zieloną część pora odkroić, pozostałą białą część pokroić w cienkie krążki i razem z pokrojoną w kostkę cebulą i czosnkiem krótko podsmażyć w garnku na rozgrzanym oleju. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i marchew. Całość zalać bulionem warzywnym, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, gałką muszkatołową i ugotować pod przykryciem do miękkości. Następnie dokładnie zmiksować blenderem. 

Kromki chleba bawarskiego Dan Cake ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek i zapiec w piekarniku na złoty kolor. 

Krem porowo-ziemniaczany podawać z ciepłymi grzankami.

Smacznego!