LINGUINE TRUFLOWE Z ZIELONYMI SZPARAGAMI, POMIDORAMI CONCASSE, WĘDZONYM ŁOSOSIEM NORWESKIM I ŚWIEŻO TARTYM PARMEZANEM

Opublikowano: 19-03-2010

sowa_danie_wiosna023

sowa_danie_wiosna023.jpg

Składniki dla 4 osób:
400 g ugotowanego linguine truflowego
150 g zielonych szparagów
2 duże pomidory concasse (miąższ pokrojony w kostkę)
300 ml śmietany 36%
100 g wędzonego łososia norweskiego
2 cebule dymki
40 g świeżo tartego parmezanu
Przyprawa do spaghetti Prymat do smaku
100 g sera mascarpone
½ pęczka rukoli
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Sposób przygotowania:
Szparagi obrać, umyć i ugotować we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i cukru. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę, wlać śmietanę, a gdy sos zacznie gęstnieć dodać ser mascarpone. Całość doprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawą do spaghetti Prymat. Następnie do sosu dodać szparagi i pokrojonego w paski łososia. Ciepły makaron wymieszać z sosem i rukolą, ułożyć na talerzach, posypać pomidorami concasse i parmezanem.

Przpis wg Roberta Sowy