Linguine z tuńczykiem, oliwkami i parmezanem

Opublikowano: 18-04-2011

Autor przepisu: Index Food

Masz ochotę na coś wyjątkowego? Przedstawiamy przepis na niebanalne danie, które sprawi, że Twoje codzienne menu wzbogaci się o nowy oryginalny pomysł na iście  śródziemnomorską ucztę.

index-food

Składniki dla 4 osób:

350 g makaronu linguine,
160 g Tuńczyka  w oliwie z oliwek Rio Mare,
30 g czarnych oliwek, 
1 cytryna,
50 g parmezanu,
gałązka świeżej pietruszki,
1 łyżeczka kaparów,
40 g oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
sól.

Przygotowanie:

1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

2. Zetrzyj skórkę z cytryny na paseczki i posiekaj pietruszkę. Następnie w jednej misce  połącz odsączonego tuńczyka, pietruszkę, kapary, oliwki i skórkę z cytryny. Dodaj kilka łyżek wody, w której gotował się makaron. Dodaj odcedzony makaron i wymieszaj wszystkie składniki.

3. Podawaj danie zaraz po przygotowaniu przybrane startym parmezanem.

 Wskazówka:

Danie będzie pyszne także gdy zastąpisz pietruszkę świeżym oregano i czarnym pieprzem.

Smacznego!

www.indexfood.pl