MAKARON SOBA PODANY Z GŁÓWKAMI BIAŁYCH I ZIELONYCH SZPARAGÓW, POMIDORAMI, ORZESZKAMI PINII I ŚWIEŻO TARTYM PARMEZANEM

Opublikowano: 19-03-2010

sowa_danie_wiosna024

sowa_danie_wiosna024.jpg

Składniki dla 4 osób:
200 g obranych białych i zielonych szparagów
200 ugotowanego, schłodzonego i skropionego oliwą makaronu soba
4 łyżki oliwy z oliwek
½ małej cebuli pokrojonej w kostkę
4 łyżki pomidorów concasse
2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
1 łyżka uprażonych orzeszków pinii
1 papryczka chili
1 łyżka kaparów w zalewie octowej
Kilka listków posiekanej bazylii
80 g parmezanu w płatkach
Sól czosnkowa Prymat do smaku

Sos z sera pleśniowego:

2 łyżki oliwy z oliwek
½ pokrojonej w kostkę
100 ml białego wina
200 ml śmietany kremówki 36%
100 g błękitnego sera pleśniowego Lazur
Sól, pieprz biały mielony, gałka muszkatołowa Prymat do smaku

Sposób przygotowania:

Na oliwie z oliwek zeszklić cebulę, dodać pokruszony ser pleśniowy, wlać białe wino i śmietanę. Cały czas mieszając, gotować do momentu odparowania wina i doprawić do smaku.
Szparagi ugotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru, a następnie wystudzić, osuszyć i pokroić na mniejsze porcje.
Na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać orzeszki pinii, szparagi, pomidory concasse, suszone pomidory, posiekaną papryczkę chili i kapary. Po chwili dodać ugotowany makaron i posiekaną bazylię. Wszystkie składniki dokładnie połączyć i doprawić do smaku.
Makaron ułożyć na talerzach, podawać z sosem z sera pleśniowego. Przed podaniem posypać płatkami parmezanu i udekorować listkami świeżej bazylii.


Przepis wg Roberta Sowy