Marynaty do grilla

Opublikowano: 07-07-2016

Barbecue grill in sunlight in the garden

Marynata do jasnego drobiu (na 1kg)

Składniki:

250 ml gęstego jogurtu

skórka tarta z 1 cytryny

1 łyżka siekanej natki pietruszki

3 łyżki miodu

1 łyżka kardamonu w proszku

1/2 łyżeczki chili w proszku

1 łyżka soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki łączymy i mieszamy z porcjami mięsa. Marynujemy do 3 godzin. Przed wyłożeniem mięsa na ruszt zdejmujemy marynatę.

Marynata do wieprzowiny  (na 1kg)

Składniki:

2 średnie ząbki czosnku

1 łyżka soli

3 łyżki majeranku

2 goździki

1/2 łyżki cynamonu

1/3 łyżeczki chili w proszku

4 ziarna ziela angielskiego

1 łyżka papryki słodkiej w proszku

3 łyżki brązowego cukru

3 łyżki musztardy sarepskiej.

Przygotowanie:

W moździerzu utłucz goździki, ziele angielskie i sól. Dodaj majeranek i czosnek i utłucz na miazgę. Dodaj pozostałe składniki i wymieszaj. Porcje mięsa natrzyj marynatą na 3 godziny przed wrzuceniem na ruszt.

Autor: szef kuchni Adam Chrząstowski / Ed Red, Kraków

szef Adam Chrząstowski_Ed Red