MINIATURKI LAZUROWE – wiosna

Opublikowano: 16-03-2011

specjal_lazur001
specjal_lazur001.jpgSKŁADNIKI: 
• 115 g sera Lazur Srebrzysty 
• 115 g sera Lazur Złocisty 
• 100 g sera Lazur Błękitny 
• 100 g sera Lazur Turkusowy 
• 100 g sera Lazur Skalmierzycki 
• 8 łyżek maki pszennej 
• 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 
• 2 łyżki miodu naturalnego 
• 6 połówek orzecha włoskiego 
• 1 łyżka wiórek kokosowych 
• 1 łyżka płatków migdałowych 
• 1 szklanka wody 
• 1 łyżka majonezu 
• olej 
• 2 ząbki czosnku 
• oregano
• pieprz czarny 
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 
1. Mąkę wymieszać z przyprawami, wlać wodę, dodać jajko, majonez, śmietanę. 
Połączyć składniki, a powstanie gęste ciasto naleśnikowe.
I wersja słodka: do ciasta dodać miód, kokos oraz płatki migdałowe.
II wersja słodka: do ciasta dodać miód i starte orzechy.
III wersja ostra: do ciasta dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i oregano, pieprz.
2. Sery Lazur pokroić w ok. 2 cm kawałki. Każdy z nich w zależności od upodobania maczając w wybranym cieście i smażyć na lekko złoty kolor. 
3. Podawać z sosem bakaliowym, sosem salsa lub sałatką z pomidorów.