Pieczony filet z barramundi z terriną jajeczną, białymi i zielonymi szparagami podany z sosem szczawiowym

Opublikowano: 07-07-2010

sowa_danie_wiosna011


Autor przepisu:
Robert Sowa

sowa_danie_wiosna011.jpg

Składniki dla 4 osób:
600 g filetu z barramundi
Przyprawa do ryb
100 ml oliwy z oliwek
1 łyżka kaparów
2 łyżki suszonych pomidorów
1 łyżka orzeszków piniowych

Terrine:
250 ml śmietany
2 jajka
50 g parmezanu
100 g ugotowanych białych i zielonych szparagów
½ łyżeczki bazylii
½ łyżeczki tymianku
50 g suszonych pomidorów
Sól czosnkowa, pieprz czarny mielony do smaku

Sos szczawiowy:

50 g posiekanego szczawiu
100 ml rosołu warzywnego
200 ml śmietany 36%
Cukier do smaku
Sok z ½ cytryny
Sól, pieprz czarny mielony do smaku

Sposób przygotowania:

Rybę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, zalać oliwą z oliwek wymieszaną z przyprawą do ryb i odstawić do lodówki. Śmietanę połączyć z jajkami i parmezanem, doprawić do smaku solą, pieprzem, bazylią i tymiankiem. Szparagi i suszone pomidory umieścić w foremce do pieczenia, zalać kremem śmietanowym i piec w kąpieli wodnej przez ok. godzinę w temperaturze 120°C.
Szczaw umyć, posiekać i ugotować w osolonej wodzie, następnie udusić na maśle,  rozprowadzić bulionem, przetrzeć przez sito i dodać śmietanę. Sos doprawić do smaku do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.
Rybę wyjąć z lodówki, przełożyć na blachę i piec 10 minut w temperaturze 180°C. Na gorącego halibuta nałożyć posiekane suszone pomidory, kapary i orzeszki pinii. Rybę podawać z terriną jajeczną i sosem szczawiowym.