Pierś kurczaka w sosie orzechowo-truflowym

Opublikowano: 20-10-2009

piers_kurczaka_w_sosie_przechowo_truflowym.jpg


SKŁADNIKI:



1 pierś z kurczaka

1 mała cebula

50 g orzechów włoskich

5 suszonych pomidorów

oliwa truflowa

200 ml śmietanki 36%

oliwa z oliwek

sól (do smaku)

pieprz (do smaku)

10 ml białego wina

Sposób przygotowania:

Na początku smażymy pierś z kurczaka na patelni, do momentu, aż osiągnie złoty kolor.

Następnie wyjmujemy mięso i na tym samym tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Dodajemy do niej pokrojone w paski suszone pomidory i posiekane orzechy.

Wszystko zalewamy białym winem. Potem odparowujemy je i dolewamy śmietanę.

Gotujemy ją, aż odparuje do objętości. Doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia i dodajemy odrobinę oliwy truflowej. Kurczaka kroimy i układamy na talerzu. Na koniec polewamy mięso sosem. Podajemy je z ryżem i brokułami.

Przepis przygotował Michał Tkaczyk z hotelu Le Meridien Bristol Warszawa