Pierogi z kapustą BIO i grzybami

Opublikowano: 30-10-2009

pierogi_z_kapust_i_grzybami

pierogi_z_kapust_i_grzybami.jpg

Farsz:

Składniki: suszone grzyby (50 g), średnia surowa cebula BIO, kiszona kapusta BIO (0,5 kg), sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kminek.

Suszone grzyby moczymy dzień wcześniej przez 12 godzin. Następnie gotujemy je razem z przekrojoną na pół surową cebulą, do momentu aż będą miękkie. Wyjmujemy grzyby i kroimy je w drobną kostkę. Bulion grzybowy zachowujemy, ponieważ będziemy go używać do podlewania kapusty podczas duszenia.

1 kg kiszonej kapusty obgotowujemy (nie płuczemy) i obsmażamy razem z cebulą BIO. Doprawiamy solą, pieprzem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz kminkiem.

Ciasto:

Składniki: mąka pszenna z młyna ekologicznego (150 g), 1 jajo (polecamy jajo BIO kury zielononóżki), rozpuszczone i ciepłe masło (30 g), ciepła woda (ok. 3 lub 4 łyżki).

Zagniatamy ciasto – musi być gładkie i nie powinno kleić się do rąk. Wałkujemy je i wykrawamy krążki. Łyżką nakładamy farsz kapuściano-grzybowy i lepimy pierogi. Gotowe układamy na posypanej mąką tacy. Następnie wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy do momentu wypłynięcia.

Przygotowane przez Jacka Szczepańskiego