Ravioli z prawdziwkami, serem brie i pomidorami

Opublikowano: 19-10-2009

raviolo_z_prawdziwkami_serem_brie_i_pomidorami

raviolo_z_prawdziwkami_serem_brie_i_pomidorami.jpg

SKŁADNIKI:

4 łyżki oliwy z oliwek

12 średniej wielkości prawdziwków (oczyszczonych, umytych i pokrojonych w plasterki)

1 średniej wielkości cebula (pokrojona w drobną kostkę)

400 ml klasycznego sosu pomidorowego

250 g sparzonego i posiekanego świeżego szpinaku

250 g sera brie

1 ząbek czosnku (roztarty)

szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej

garść płatków parmezanu

ciasto na makaron:

450 g kaszy manny

4 wiejskie jajka

sól (do smaku)

60 ml wody

pieczone pomidory:

3 średniej wielkości dojrzałe pomidory

2 gałązki cytrynowego tymianku

1 płaska łyżeczka soli gruboziarnistej

ręczniki kuchenne

klasyczny sos pomidorowy:

2 dojrzałe, świeże pomidory (obrane ze skórki, bez miąższu, pokrojone w kostkę)

1 mała puszka pomidorów pelati

2 ząbki czosnku (drobno posiekane)

mała garść porwanych na kawałki liści bazylii

mała suszona pikantna papryczka

4 łyżki oliwy z oliwek

sól (do smaku)

świeżo mielony pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

Na początku przygotowujemy ciasto na makaron. W tym celu mieszamy wszystkie składniki

i bardzo dokładnie łączymy je ze sobą. Wyrabiamy do momentu uzyskania jednolitej masy.

Następnie zawijamy je w ściereczkę i odkładamy do lodówki na dwie godziny.

Potem oprószamy solą i listkami tymianku pokrojone w grubsze plastry pomidory.

Zostawiamy je na kilka godzin do odsączenia. Co jakiś czas obracamy je na drugą stronę.

Następnie wkładamy je do piekarnika rozgrzanego do temp. 60 st.C.

Przygotowujemy farsz. Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę i czosnek z plastrami prawdziwków. Dodajemy szpinak, doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Czas na sos pomidorowy. Podsmażamy na oliwie posiekany czosnek, bazylię i świeże pomidory. Doprawiamy je pikantną papryczką, solą i pieprzem. Dodajemy pomidory pelati

i dusimy do momentu uzyskania konsystencji sosu.

Ciasto na makaron wałkujemy na cienkie plastry. Kroimy je potem w kwadraty o boku 12 cm (po trzy na jedną porcję). Gotujemy je przez 3–4 minuty w dużej ilości osolonej wody z odrobiną oliwy z oliwek.

Na talerzu układamy pierwszy płat makaronu. Na nim kolejno: farsz, plastry pomidora i ser brie. Lekko zapiekamy i przykrywamy kolejnym płatem makaronu. Znów zapiekamy.

Na koniec na wierzchu układamy ostatni płat. Polewamy go klasycznym sosem pomidorowym i posypujemy płatkami parmezanu.

Smacznego!

Przepis przygotował Artur Grajber z hotelu Sheraton Warsaw