Rozgrzewające i sycące potrawy na nadchodzącą jesień

Opublikowano: 24-09-2019

Propozycja na jesienne dni…
Już niebawem rozpocznie się jesień ze wszystkimi swoimi negatywnymi oznakami. Kiedy za oknem szaleje deszcz i zimno, a całodzienna szaruga daje nam się we znaki wprawiając nas w ponury nastrój, doskonałą receptą na poprawę samopoczucia mogą   okazać się kulinaria…

Jesienią często dopada nas senność i zmęczenie, dlatego w tym okresie szczególnie należy
zadbać o dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które zapewnią
nam zarówno dobre samopoczucie, jak i odporność na przeziębienia powodowane często
zmieniającymi się warunkami pogodowymi.
Jesienną dietę warto opierać na pożywnych mięsach oraz zdrowych rybach i owocach morza,
nie zapominając jednak o bogatych w witaminę C owocach i warzywach. Godny polecenia
jest również bakteriobójczy czosnek, który ze względu na swój aromat podniesie walory
smakowe dań, a zarazem wzmocni odporność organizmu.
Doskonałe na chłodne jesienne dni są także rozgrzewające zupy, które łatwo i szybko można
przygotować nie tylko po ciężkim w pracy dniu, ale również na jachcie. Wykorzystując
warzywa o żywych kolorach – jak marchewka, dynia, czy brokuły – możemy przygotować
wyśmienite kremy, które dzięki swoim soczystym kolorom choć na chwilę przypomną nam
przemijające ciepłe i słoneczne lato.
W okresie jesiennym warto także pamiętać o grzybach leśnych, których ze względu na
trwający sezon nie powinno zabraknąć w naszym menu.
Chciałbym zaproponować Państwu dwa dania, których przygotowanie będzie ciekawym
doświadczeniem i zapewne dostarczy gotującym mnóstwo radości. Potrawy te nie tylko
zachwycą Wasze podniebienia, ale również dzięki składnikom odżywczym pomogą zachować
siły witalne potrzebne do walki z jesiennym zmęczeniem. Gorąco polecam orientalną zupę z grzybów leśnych z kolendrą i sezamem.
Smacznego!

ORIENTALNA ZUPA Z GRZYBÓW LEŚNYCH ZE ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ I ZIARNAMI SEZAMU

Składniki dla 4 osób:
200 g pokrojonych w plastry borowików
1 cebula
2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
1 pokrojona w cienkie paseczki (julienne) marchewki
½ łyżeczki świeżego imbiru 
1 mała tacka kiełków soi i słonecznika
Sos sojowy Kikkoman do smaku
1 l bulionu drobiowego Kucharek
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka oleju sezamowego 
2 łyżki świeżo siekanej kolendry
1 łyżka upalonych ziaren sezamu
Sambal oelekSól, pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Sposób przygotowania:

W rondlu na rozgrzanej oliwie z oliwek z dodatkiem oleju sezamowego podsmażyć borowiki, cebulę, czosnek i marchew. Po 5 minutach dodać imbir, 2 łyżki sosu sojowego i bulion. Całość doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać świeże kiełki, kolendrę i ziarna sezamu oraz doprawić zupę do smaku. 

źródło: robertsowa.pl