Sałatka szefa

Opublikowano: 28-07-2009

saatkaszefa_resize

saatkaszefa_resize.jpg

Składniki:

•    2 słoiki sera Lazur błękitny sałatkowy (260g)

•    300g papryki (zielona, czerwona, żółta)

•    1 ogórek zielony

•    100g oliwek zielonych

•    100g oliwek czarnych

•    1 cebula czerwona

•    3 pomidory

Sos:

•    1 łyżka stołowa octu balsamicznego

•    2 łyżki stołowe musztardy

•    100ml oliwy z oliwek

•    ½ ząbka czosnku drobno pokrojonego lub wyciśniętego

•    cukier

•    sól

•    natka pietruszki

•    bazylia

Musztardę, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny mieszamy w takiej kolejności jak w/w wymienione. Następnie dodajemy czosnek, cukier, sól do smaku i energicznie mieszamy rózgą.

Wykonanie:

1. Paprykę kroimy w kostki ok. 1cm, ogórek, pomidory i cebulę w półksiężyce, oliwki na pół.

2. Musztardę, oliwę z oliwek, ocet balsamiczny dodajemy kolejno mieszając. Następnie doprawiamy czosnkiem, cukrem, solą do smaku i energicznie mieszamy rózgą.

3. Powstały sos łączymy z pokrojonymi warzywami i kostkami sera Lazur sałatkowy. Boki talerza obsypujemy natką pietruszki lub bazylią.

Przygotował: Arkadiusz Kuźniewski-szef kuchni Restauracji Lazur w Nowych Skalmierzycach