Sałatka z jajkiem sadzonym, marynowanym łososiem norweskim i czerwonym sosem pesto

Opublikowano: 19-03-2010

Autor przepisu: Robert Sowa

sowa_danie_wiosna036.jpg

Składniki dla 4 osób:
400 g plastrów łososia norweskiego gravlax
1 pęczek  rukoli
4 jajka sadzone
grubo mielony czarny pieprz
1 cytryna
½ białej bagietki

Czerwony sos Pesto:
½ szklanki suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka świeżo tartego parmezanu
2 łyżki uprażonych orzeszków pinii
1 pęczek bazylii bez łodyg
2 ząbki czosnku
½ szklanki oliwy z oliwek
Sól, pieprz czarny mielony

Sposób przygotowania:
Umytą i oczyszczoną rukolę ułożyć na talerzu wraz z marynowanym łososiem. Skropić pomidorowym sosem Pesto powstałym poprzez zmiksowanie wszystkich jego składników. Doprawić do smaku. Dodać ciepłe jajko sadzone i chrupiące tosty z bagietki. Całość posypać grubo mielonym czarnym pieprzem.